Починал е Сръбският патриарх Ириней



Патриарх Ириней

Тази сутрин, на 20 ноември 2020 година, в ковид-болница в Белград се е упокоил  в Господа Негово светейшество Сръбският патриарх Ириней (Гаврилович), Архиепископ печки и Белградско-карловски митрополит.

Роден е на 27 август 1930 г. година от благочестиви родители Здравко и Миляна Гаврилович. Кръстен е  Мирослав.  Завършва основно училище в родното си село, гимназия в Чачак и семинария в Призрен. Дипломира се и в Богословския факултет в Белград. След приключване на военната си служба е назначен за заместник (професор) в семинарията в Призрен. Преди да встъпи в длъжност като преподавател през октомври 1959 г., той получава монашеско пострижение в манастира Раковица от сръбския патриарх Герман, и монашеското име Ириней. Същата година е ръкоположен за йеромонах в църквата в Ружица на Калемегдан. Докато служи като професор в семинарията в Призрен, той е изпратен на следдипломно обучение в Атина. През 1969 г. е назначен за директор на Монашеското училище в Острожкия манастир, откъдето се завръща в Призрен на поста ректор на известната семинария. През 1974 г. е избран за викарий на сръбския патриарх с титлата Моравски епископ. През 1975 г. е избран за епископ на Ниш.

На 22 януари 2010 г., на светия архиерейски събор на Сръбската православна църква той е избран за архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и Сръбски патриарх.

Вечна памет и Царство Небесно!

Официален сайт на Сръбската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...