Почина главата на Руската задгранична църква



На 16 март, в Неделя Православна, почина главата на Руската задгранична църква митрополит Лавър. 81-годишният йерарх почина в резиденцията си в Джорданвилския манастир "Св. Троица", САЩ, който е главен център на руското православие на американския континент.

Митрополит Лавър беше един от главните инициатори за сближението и повторното обединение на двете крила на руското православие – емигрантската Задгранична църква и Московската патриаршия. На 17 май 2007 г. заедно с патриарха на Москва и цяла Русия Алексий той подписа в московския храм "Христос Спасител" Акта за канонично общение – документ, който сложи край на разделението в Руската църква след революцията.

Покойният владика станал послушник на 11 години. Той е е роден на 1 януари 1928 г. в град Ладомирово, днешна Словакия, и е представител на карпаторусите (наричани още русини) – клон на руската народност, говорещ архаичен руски и живеещ понастоящем в Украйна, Словакия, Чехия, Сърбия и Румъния.

Лавър започнал монашеския си път в ладомировския манастир "Св. Йов Почаевски", където през 20-те години на миналия век се преселило братството на Почаевската лавра, след като западна Украйна се оказала под полска власт и православните започнали да бъдат преследвани (Почаевската лавра е вторият най-голям православен манастир в Украйна след Киево-Печорската лавра).

В манастира бъдещият владика водел строг и аскетичен живот. Хората, които го познавали по онова време, отбелязват още тогава изключителната му скромност и трудолюбие. След края на Втората световна война монасите били принудени да се преселят още веднъж – за манастира, чието братство било известно с православно-монархическите си възгледи, било опасно да остава на територията на комунистическа Чехословакия. Те се прехвърлили в САЩ. Оттогава владика Лавр се заселил в Джорданвил – главния център на Руската задгранична църква. В крайна сметка Провидението го направило първойерарх на РПЦЗ и му възложило историческата мисия да възстанови единството на разделеното руско православие.

Владика Лавър почина в Неделя Православна, когато Църквата отбелязва Тържество на Православието. Опелото и погребението на покойния ще бъдат извършени в Джорданвил ския манастир на 20-ти и 21-ви март, съобщава ИТАР-ТАСС.

След четирийсетдневния траур се очаква да бъде избран новият глава на "задграничниците". Предстоятелят на тази църква, която сега вече е самоуправляваща се част от Московската патриаршия, се избира от нейния Архиерейски събор и се утвърждава от патриарха на Москва и цяла Русия. До избора на новия първойерарх РПЦЗ ще бъде оглавявана временно от Сиднийския и Австралийско-Новозеландски архиепископ Иларион.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...