Почина доктор Ярослав Пеликан



Източник: ОСА

Световноизвестният историк и богослов Ярослав Пеликан се упокои в Господа миналата събота, 13 май, на 82-годишна възраст, след продължителна борба с рака.

В продължение на десетилетия Ярослав Пеликан служи на обществото като историк, богослов и преподавател. Ръкоположен за пастор в лютеранската църква, през 1998 година той и съпругата му приемат Православието в параклиса „Свети три светители” на Семинарията „Свети Владимир” в Ню Йорк.

Доктор Пеликан е признат от мнозина за най-забележителният църковен историк на нашето време. Роден е през 1923 година в Акрон, Охайо, от баща словак и майка сръбкиня. През 1962 година става преподавател по църковна история в Университета в Йейл. Носител е на много награди за научна дейност, автор е на над 30 книги, сред които особено известния петтомен труд „Християнската традиция”. Бил е редактор на религиозната секция на Енциклопедия Британика, председател на Американската академия на науките и изкуствата. През 1980 година основава Съвета на учените при Конгресната библиотека в САЩ. При управлението на Бил Клинтън е член на Президентския комитет за изкуства и хуманитарни науки.

През 2002 година е назначен за представител на Православната църква в Отдела за история и архив на САЩ. Житейският му опит като реномиран историк води и вдъхновява работата на отдела. В реч пред Светия Синод на епископите през октомври 2003 година д-р Пеликан красноречиво изтъква важността на историята в живота на Църквата и необходимостта от надлежно архивиране на църковните събития на всички нива. През 2004 година ученият получава Наградата John W. Kluge за цялостно дело в областта на хуманитаристиката.

Сред многобройните дейности на д-р Пеликан е и членството му в Управителния съвет на Православната семинария „Свети Владимир” в Ню Йорк. Параклисът „Свети три светители” си остана „енорийският му дом” от приемането му в Православната църква.

Опелото на д-р Ярослав Пеликан се състоя във вторник, 16 май, в същия параклис.

Вечна му памет!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...