Почина митрополитът на Черна гора



„В петък, на 30 октомври 2020 г., в навечерието на празника на св. Петър Цетински, в 8.20 ч. в  Клиничния болничен център на Черна гора, след приемане на Светото Причастие, се упокои в Господа Високопреосвещеният  архиепископ на Цетине, митрополит  Черногорско-приморски и екзарх на светия Печки престол, господин  Амфилохий (Радович).“ – гласи съобщението на офциалния сайт на Сръбската православна църква.

Митрополит Амфилохий (Ристо Радович) е един от най-големите съвременни сръбски духовници и богослови. Роден е на 7 януари 1938 г. в Черна гора. Завършва  Духовната академия „Св. Сава“ в Белград и класическа филология във Философския факултет на Белградския университет, специализира в Берн (Швейцария) и Рим. В Гърция защитава дисертация на тема „Тайната на Света Троица според св. Григорий Палама“, приема монашеско пострижение и започва свещеническото си служение. След едногодишно пребиваване на Атон е изпратен като преподавател в Института „Св. Сергий“ в Париж. Голямо влияние върху него са оказали свети Иустин Челийски (Попович) и свети Паисий Светогорец. От 1976 г. е преподавател по православна педагогика в Белградския богословски факултет.

През 1991 г. е ръкоположен за митрополит на Черногорско-Приморската, Зетско-Бърдската и Скендерската епархии и екзарх на светия Печки престол. Възражда живота в епархиите, възстановява много църкви и манастири, основава списание „Светогора“ и едноименен издателски център, възстановява закритата от комунистите Духовна семинария в Цетине.

Владее латински, старогръцки, новогръцки, руски, италиански, немски и френски език.  Автор на „Смисъла на литургията“ на гръцки език (1974), „Синаитите и тяхното влияние върху духовния живот в Сърбия през ХІV в.“ (1981), „Филокалийното движение през ХVІІІ и началото на ХІХ в.“ (на гръцки език, 1982), „История на тълкуванието на Стария Завет“ (на сръбски език, 2002 и на руски – 2008).
Автор е на сборник със стихове „Агнец Спасител“; член на съюза на писателите в Сърбия и Черна гора.

Книгата му „Основи на православното възпитание“ (1993) е преведена на няколко езика.  Книгата му „Въведение в православната философия на възпитанието” беше издадена на български език през 2018 г. от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Вечна памет и Царство Небесно!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...