Почина проф. Иоан Фундулис: един от най-големите литургисти на православния свят



Източник: ecclesia.gr

На 24 срещу 25 януари в Небесното Царство се пресели големият литургист, прекрасен баща на голямо семейство и корифей на литургическата палеография, проф. Иоан Фундулис. Дълги години той всеотдайно преподава в Богословския факултет на Аристотеловия държавен Университет (Солун, Гърция).

Всички студенти, слушали неговите лекции, си спомнят изящния му и ясен стил, а многотомните му коментари на Божествената Литургия още дълги години ще са основно помагало по Източна литургика. През дългия си професионален път той издаде и немалко ръкописи на служби, които и до днес нямат по-добри издания.

В края на неговия жизнен път, вече като пенсионер, му бе оказана огромната чест да ръководи Патриаршеския институт по Патристика в Манастира Влатадон в стария град на Солун. Никога няма да забравя лятото на 2002 г., когато четях в библиотеката на института и тъй като нямаше други посетители проф. Фундулис идваше през обедната почивка да разговаря с мен. Никога от съзнанието ми няма ди изчезне неговото бащинско отношение, изрядните обноски, щедростта и мъдростта на този голям мъж на Православието и на съвременна Гърция.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...