По-ведри Рождественски празници за християните от Западния бряг



По материали от
La Croix, Libération, Israel Valley

Стотици християни от Газа се насочиха в понеделник към граничния пункт Ерец между Ивицата Газа и Израел, след като получиха от израелската армия разрешителни да посетят Западния бряг на река Йордан по случай Рождество Христово.

Израел издаде пасавани на около 520 от около 3500-те християни, населяващи Газа, в мнозинството си членове на Православната църква. Семейни двойки, натоварени с багаж, младежи с родителите си и самотни старци чакаха търпеливо пред силно охранявания израелски ГКПП, за да постигнат заветната си цел – да посетят Витлеем, родното място на Спасителя. Някои се бяха отправили към Източен Йерусалим, който е под израелско управление.

„Едва предишната нощ получихме разрешителното. Цял месец чакахме за това”, споделя Рания Сабиех, пътуваща с двете си деца. „Отиваме, за да се помолим, ще останем една седмица във Витлеем; след това ще се върнем в Газа, за да не изпускат децата от училище”, добавя тя.

Възможност да напускат Ивицата Газа имат единствено християните, след като Израел напълно блокира територията, определяйки я като „враждебно настроена зона”. Повод за това станаха събитията от миналия юни, когато ислямисткото движение Хамас взе контрола над сектора. Оттогава християните в Газа живеят в несигурност, още повече разтърсени след убийството през октомври на известна личност от малката им общност.

В столицата на северната част на Западния бряг Наблус (Самария) около хилядата жители християни се радват на най-празничната обстановка от последните няколко години. Синоним на хаос и несигурност, градът доскоро беше изоставен на произвола на въоръжени банди. След като палестинската власт успя да си възвърне контрола над него преди месец, за първи път след втората интифада през 2000 година, християнското малцинство се осмели да украси със светлини и други украси улиците на квартала Рафидия, в който живеят повечето християни.

„Жителите на Наблус и най-вече християните дишат по-спокойно след като се подобри сигурността с масивното присъствие на силите за сигурност по улиците”, твърди Михаил Саади, православен обитател на града. „Вече не се чувстваме застрашени нито от въоръжените банди, нито от ислямистите”, добавя той. Само преди година обаче, през септември, в Наблуз бяха опожарени четири църкви.

Християнската общност в Израел наброява 152 хиляди души, което е около 2,1% от цялото израелско население, според оценките на Израелската статистическа служба. Около 82,5% от тях са араби, останалата част са съпрузи на еврейски имигранти, предимно от Средна Европа. След няколко години стагнация, през 2006 година за първи път се отчита нарастване на християнското население с близо 2%. От израелската администрация обясняват стагнацията основно с ниската раждаемост – 2,1 деца, родени от една християнка, срещу 2,8 на еврейка и 4 на мюсюлманка.

Най-голяма концентрация на християнско население има в Назарет (20 хиляди), Хайфа (17 хиляди), Йерусалим (15 хиляди) и Шефарам (9 хиляди).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...