Православен епископ начело на новата комисия „Вяра и устройство” към ССЦ



Източник: ССЦ

На първото си събрание наскоро номинираната Постоянна комисия „Вяра и устройство” към Световния съвет на църквите избра шестте членове на своето бюро, които ще ръководят дейността й до следващата асамблея през 2013 година. След като изслуша приветственото слово на генералния секретар на ССЦ, пастор Самуел Кобия, Постоянната комисия очерта своите основни области на проучване през периода.

Постоянната комисия, в която членуват 30 души, наблюдава проучванията и дейностите, свързани с вярата и устройството, чиято цел е да превъзмогват богословските, културни и социални различия между църквите.

Начело на листата на членовете на бюрото, която ще бъде предложена за одобрение на Централния комитет през септември 2006 година, с цел окончателното им утвърждаване, е епископ Василиос Тримитунтски (Караянис) от Кипър, номиниран за председател на Комисията. Епископ Василиос Караянис, който отговаря за икуменическите въпроси в Кипърската църква и е член на Изпълнителния комитет на ССЦ, е в състава на Постоянната комисия от Асамблеята на ССЦ в Хараре през 1998 година.

Определени са петима заместник-председатели, които да съдействат при управлението на дейностите на Комисията през следващия период: отец Франс Боуен (Римокатолическа църква, Йерусалим), епископ Джон Хинд (Англиканска църква, Великобритания), госпожа Сара Каулуле (Обединена замбийска църква), пастор Хермен Шастри (Малайзийска методистка църква) и госпожа Фалбурга Шмидт Щрек (Евангелска лютеранска църква, Бразилия).

Коментирайки избора, митрополит Генадий Сасимски (Вселенска патриаршия), настоящ вицепрезидент на ССЦ и бивш член на бюрото на „Вяра и устройство”, подчерта, че „съставът на бюрото предлага добро равновесие между вероизповеданията, половете и различните части на света”.

Комисията разгледа списък от 90 лица, чиито имена ще бъдат предложени на Централния комитет на ССЦ през септември 2006 година за номиниране в Пленарната комисия „Вяра и устройство”. Тази комисия, за която бе казано, че е „най-пространната на света група за богословски размисъл, произлизаща от църквите”, е полезна с опита си за дейността на „Вяра и устройство” и действа съгласно нейните идеи и предложения.

Основните области на проучване, предвидени за следващия период, съдържат еклисиологията, кръщението и Богопочитанието, вземането на решения от етическо естество и въпросите, свързани с авторитета. Комисията се надява да продължат работите с обединените църкви и с тези в процес на обединение, както и със световните християнски съюзи, а също и да се обмисли заедно как християните виждат самите себе си в един свят, белязан от религиозния плурализъм.

Предвидено е също да бъдат отбелязани както подобава две важни дати: 25-ата годишнина на „Кръщение, евхаристия и богослужение” – един от най-известните и най-влиятелни икуменически текстове, и стогодишнината, през 2008 година, на Молитвената седмица за единството на християните, която е една от най-широко следените годишни икуменически прояви.

В програмата си Постоянната комисия е взела предвид новия по-интегриран и по-интерактивен стил на работа на ССЦ. Тя предвижда да свърже дейността си с тази на други програми на ССЦ, особено що се отнася до мисията на Църквата, и да предложи широка гама от ресурси за главните дейности на ССЦ във връзка с вярата, науката и технологиите, както и учредяването на световен форум за богословски размисъл и анализ.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...