Православен филмов режисьор срещу музея на Ленин



Източник: Интерфакс

Известният руски режисьор Никита Михалков, който е също така президент на Руската фондация за култура и председател на Съюза на филмовите дейци в Русия, счита присъствието на мавзолея на Ленин за ненормално в една православна страна.

Много морални провали в духовния ни живот са резултат именно на провалената воля на починалите – и тази ненормална ситуация продължава: от една страна, ние изповядваме православното християнство, а от друга – се подчиняваме на абсолютно езически, нехристиянски представи.

На пресконференция Михалков заяви: "Ненормално е за която и да е страна, още повече християнска и православна, някой ударник-миньор да получава като награда възможността да види един труп, заради който да пропътува 6000 километра… Хората се редят на огромни опашки – с деца, облети в пот, само за да влязат в някаква зала и да видят един труп – не портрет или снимка, или документален или игрален филм, а труп".

Режисьорът смята, че "не е правилно такива огромни средства да се харчат за едно езическо представление". "Да не говорим", заяви той, "че всичко това е в пряко нарушение на волята на починалия, който приживе е пожелал да бъде погребан до майка си. Много морални провали в духовния ни живот са резултат именно на провалената воля на починалите – и тази ненормална ситуация продължава: от една страна, ние изповядваме православното християнство, а от друга – се подчиняваме на абсолютно езически, нехристиянски представи".

Превод: Пламен Сивов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...