Православен храм в модернистичен архитектурен стил ще бъде построен в Москва



Комисията по архитектура на градската управа на Москва и Московската патриаршия одобриха проект за строежа на православна църква в модернистичен архитектурен стил. Храмът ще бъде посветен на свети Игнатий Богоносец и ще се намира в западната част на града. Сред оригиналните стилистични решения са стените от стъкло в непосредствена близост до олтара.

„Хората в Русия не са склонни да дадат подкрепата си, когато става въпрос за модернистични архитектурни решения за строежа на църкви, затова и фактът, че този проект предстои да бъде осъществен е малко чудо“, споделя главният архитект на Москва Сергей Кузнецов.

Авторите на проекта са архитектите Саид Джабраилов и Валерий Лизунов. Те са запазили всички традиционни елементи на църковната архитектура, към които са прибавили иновативни детайли.

Новият проект е вдъхновен от църквата „Преображение Господне“ в Новгород, която датира от XIV век и в която са използвани минимално количество декоративни елементи. За основа на проекта е приложена традиционната кръстокуполна схема.

Храмът ще побира около 500 богомолци, а олтарът ще бъде отделен с олтарна преграда с нисък иконостас, който не скрива олтарното пространство. В информацията за новия храм специално се подчертава, че това е било характерно за раннохристиянските храмове.

Кръстът на купола ще бъде от многослойно ламинирано стъкло (триплекс) и ще свети през нощта. Проектът за новия храм ще бъде презентиран на Международния конкурс за архитектура Faith & Form Awards.  | Basilica.ro; Stroi.mos.ru

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...