Православието е оазис на християнската традиция


Източник: mlive.com

Детройт се очертава като национален център на възраждането на православните църкви в Америка, които имат дълбоки етнически корени в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Според социолозите нарастващият брой на православните християни в САЩ се дължи на имиграция и на обръщане към православието. Следващата седмица много от православните водачи в Детройт ще бъдат домакини на първата от поредицата конференции, планирани из цялата страна, за неправославни клирици, които обмислят и искат да изследват едно евентуално обръщане към православието.

Джон Фентън е повече от сигурен, че православното християнство ще се разраства. Той, съпругата му и техните шест деца са напуснали църковното жилище към една лутеранска църква в Детройт, където той е бил пастор до края на октомври, и са се преместили в малка къща в Алън Парк, изоставяйки неговата църковна заплата, а скоро и здравната му осигуровка.

“Съпругата ми и аз прекарахме много време в молитва за всичко това, което предприемаме, и е трудно, но ние вярваме, че Бог ни води”, казва Фентън.

На 10 и 11 февруари в Троя (Мичиган) Фентън възнамерява да се присъедини към неголемия брой клирици от цялата страна, които са избрали да бъдат ръкоположени като православни свещеници. Фентън е определил 16 бивши лутерани за учредители на новата православна енория, която той планира да основе.

Откъде е този нов интерес към Православието? Фентън казва, че много християни се чувстват съсипани от богословските спорове в собствените им общности. В сравнение с тях, казва той, православието представлява един оазис на християнската традиция със своето вековно богослужение и вечна прослава на тайнствената сила на светците.

“Толкова много хора чувстват, че светът около тях непрестанно се променя, и искат да намерят нещо, което да има такива дълбоки корени, че да не се влияе от това”, казва Фентън. “Мисля, че това е главното, с което православието привлича американците.”

От средата на 1990-те около 850 хил. американци са били приети в повече от десетте различни православни юрисдикции, които са представени в САЩ.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...