Православието навлиза в училищата на Русия


Началото на новата учебна година в Русия (там тя започва на 1 септември) донесе радостни новини за руските православни християни. За пръв път след революцията през 1917 г. в класните стаи на много руски училища ще влязат православни свещеници. Новият предмет, който се нарича "Основи на православната култура", трябва да даде на учениците задълбочени познания за християнството, Църквата и православната култура.

"Основите на православната култура" са вече част от задължителния учебен план на училищата в Белгородска, Калужка, Брянска и Смоленска област. В още 11 области предметът ще се преподава на факултативна основа. Както съобщава Интерфакс, губернаторът на Ярославска област Анатолий Лисицин заяви, че в най-близко бъдеще той ще се изучава и в училищата на неговия регион.

Преди да стане част от учебните планове, новият предмет беше подложен на критика от страна на прозападните и либералните кръгове в руското общество, както и на представителите на нехристиянските изповедания. Руската православна църква подкрепяше твърдо неговото въвеждане. Медиите в Русия отбелязват, че той е избран като учебен предмет от региони, в които етническите руснаци са абсолютно мнозинство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...