Православната младеж на Синдесмос и доминиканци се срещат



Източник: Syndesmos

Семинарът „Обновление на проповедта: Христовото благовестие в днешния западен свят”, организиран от международната организация на православната младеж Синдесмос и доминиканската католическа общност Фруадмон, се проведе в края на миналия месец във Ферм де Фруадмон, Риксенсарт (Белгия).

Около 35 участници – православни и римокатолици от Албания, Беларус, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Палестина, Румъния, Русия и Швеция, взеха участие в събитието от 20 до 24 октомври. Богатата програма на семинара включваше следните теми:

Презентации и дискусии:

„Предизвикателствата на секуларизираното общество пред християнското свидетелство” от о. Мишел Евдокимов и проф. Арно Ламбер; „Да живееш сред работници и да проповядваш Евангелието” от о. Антонио Санти; „Начини да свидетелстваме и проповядваме Евангелието на съвременния свят. Да живеем тайнството на братството в обществото” от о. Антонио Санти; „Ролята на литургията в мисионерството” от о. Мишел Евдокимов; „Мъченичеството през 20-ти век” от о. Марко Нави; „Животът в християнската общност като средство за свидетелство и проповядване пред света (из опита на общността „Сан Еджидио”)” от о. Марко Нави; кръгла маса „Какво е спасение?”; експертна дискусия „Отговорността и християнското свидетелство в големия град” с участието на о. Пиер-Ив Матерн, Серж Мок, Витал Римашевски.

Всяка презентация беше последвана от въпроси от участниците и обсъждания на различни същностни елементи и условия за християнската мисия.

Обсъжданията могат да се сведат до следното:
Проповедта е естествено следствие от живота в опита на Христовото възкресение. Тя не е нито предложение, нито молба, а заповед, отправена към всеки вярващ.
Главният стимул за евангелизиране на другия е вярата, че той е обичан и ценен от Бога. Другият трябва да бъде в центъра на християнската мисия.
Всяка дейност на християните и на църквите е едно свидетелство на Христос, ако те живеят във висша степен според християнското призвание; в противен случай те представят едно лъжливо свидетелство.
Литургията, запазена през вековете, си остава източник на вдъхновение за християните, но трябва да има място и за творческата съзидателност, вкоренена в църковната традиция, защото за мнозина новоповярвали един „готов” начин на молитва представлява сериозно препятствие за интегрирането им в Църквата. Заслужава да се отбележи, че по принцип Евхаристията не може да се използва като средство за мисионерство, тъй като тя е светотайнствен акт на една общност от верни.
20-ти век разкрива хиляди мъченици от всички християнски изповедания, които следват Христос по тих, но категоричен начин. Те ни дават пример за духовно богатство в материалната бедност, за духовна свобода при крайно физическо и нравствено притеснение, за единство в Христа, въпреки човешките разделения.
Християнското свидетелство е нужно във всички сфери на живота, включително и в политическата. Християнската вяра и общностен живот поддържат верните, участващи в политическия живот. Човек винаги трябва да е със съзнание за изкушенията на силата и властта, когато се занимава с политическа дейност.

На 22 октомври, неделя, бяха отслужени две евхаристийни служби: православна литургия сутринта и католическа меса вечерта.

Негово Високопреосвещенство Ахейски митрополит Атанасий, ръководител на Представителната служба на Еладската православна църква в Европейския съюз, присъства на семинара на 21 октомври.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...