Православната църква в Русия изгражда собствена система за подкрепа на хора с увреждания



5507През последните години в своето пастирско и мисионерско служение Руската православна църква показва подчертан интерес към възстановяване на своята социална мисия и развитие на църковната грижа за различни категории нуждаещи се и особено за хората с увреждания.

В много енорийски центрове, манастири и църковни братства се развива конкретна социална и благотворителна дейност в подкрепа на деца с увреждания и младежи с умствено изоставане, има и  богослужения за хора с увреден слух чрез използването на жестомимичен език.

Според председателя на комисията по въпросите на църковната социална дейност и организирането на благотворителността в Руската православна църква Калужски и Боровски митрополит Климент в момента отговорните църковни власти разработват специален проект, чиято цел е да бъдат привлечени колкото се може повече вярващи в подкрепа на милосърдното служение на Църквата и да се постигне разширяването на грижите за хора с увреждания.

Проектът за изграждането на нова система за подкрепа на хората с увреждания е представен на специална кръгла маса в Санкт Петербург. На този форум е обсъдено и съдържанието на официален документ за изграждането на тази църковна дейност с участието на председателя на отдела за църковна благотворителност на Московската патриаршия епископ Пантелеймон и други клирици, социални работници и представители на държавни органи и обществени организации от Санкт Петербург, Москва и други региони на Руската федерация, които работят в областта на социалната политика.

Участниците в дискусията са посетили  интернат за деца с увреждания, където са се запознали с изградената нова система за съвместна работа между църковната енория „Св. Мария Магдалина“ и благотворителната организация „Перспективи“. На гостите е била представена методологията и системата за работа с деца и младежи с увреждания и специални потребности, съобщава ИТАР-ТАСС.

Оказването на помощ на хора с увреждания според митрополит Климент предстои да се развива както на общоцърковно ниво, така и на епархиално и енорийско равнище. Църквата планира да разшири социалната, психологическата, медицинската и духовната подкрепа за тези хора и да организира различни видове консултативна и материална помощ за тях и за техните семейства. В развитието на тази дейност руските духовници виждат продължение на традициите за християнска благотворителност, които са заложени в живота на Църквата в Русия още от средата на ХІХ век. Тогава със специален указ на император Александър ІІ е предоставена възможност на Руската църква да създава благотвориелни учреждения и да изгражда собствена система от социални заведения за духовна подкрепа и грижи за бедни и нуждаещи се хора. По това време тогавашната руска столица Санкт Петербург е била един от първите градове, в които се появяват църковни приюти и социални учреждения, а както е известно чрез духовната и пастирската дейност на св. Йоан Кронщадски тази социална мисия достига до забележителни успехи.

В хода на обсъжданията представителите на Руската православна църква подчертават, че в Свещеното Писание неведнъж се говори за необходимостта да се помага на болните и нуждаещите се, като недвусмислено се указва богоугодния характер на благотворителността и милосърдното дело.

Служението на ближния, когато е действено и се изразява в добротворство, е практически израз на християнското милосърдие и на любовта към ближните, заповядани от Нашия Господ Иисус Христос. Спасителят дори се отъждествява с най-малките, слабите, отритнатите и нуждаещи се хора и посочва, че това, което сме извършили в тяхна подкрепа, е извършено за Самия Него: „…истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.“ (Мат. 25:40).

Източник: „Мир религии“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...