Православната църква е получила разрешение за строеж в официално ислямския Судан



През месец юли Православната църква в Судан получи разрешение за строеж на църква на собствена земя.

Досега на Църквата бе отказвано правото на строеж от Отдела по развитие на градоустройството в Хей-Елрауда, Омдурман.

Докато джамии лесно се строят в Судан, където ислямът е официалната държавна религия, строежът на църкви рутинно получава откази и църквите се разрушават.

Christian Solidarity Worldwide съобщава, че през юни Отделът по градоустройство е отказал да даде разрешение за строеж като се обосновава с твърдението, че земята, която Църквата притежава, е зонирана само за жилищни цели и трябва да се пререгистрира, а също и да се поиска разрешение от всички съседи – в противен случай проектът за строеж не може да продължи.

Според местни източници на CSW мюсюлманските храмове почти винаги са построени върху земя с жилищна регистрация. На мюсюлманите е разрешено и да използват части от домовете си като джамии, докато на християните не се предоставя същото право.

Все пак правителството поиска от Айман Халид Нимир, губернатор на провинция Хартум, да преразгледа случая и на 16 юли той даде на Църквата разрешение за строеж.

Christian Solidarity Worldwide приветства отмяната на съмнителното от законова гледна точка и дискриминационно решение за отказ на Православната църква да строи на собствена земя. Ние обаче оставаме загрижени от липсата на ясен процес за регистрация и строителство на църкви“, коментира основателят и президент на CSW Мервин Томас.

Междувременно сграда, принадлежаща на Суданската църква на Христос, в същия град Омдурман, беше съборена през май, след заплахи от местните жители и власти. Сградата беше в процес на реконструкция, след като изгоря миналия август. Православна църква в Бут, Судан, бе запалена два пъти за две седмици през декември 2019 – януари 2020 г.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...