Православна делегация от Владивосток пристигна в Пхенян за Петдесетница


Източник: Orthodoxy in China

Църковна делегация от Владивостокска епархия, Приморски район, пристигна със самолет в Пхенян за празника Петдесетница. В състава на делегацията влизат свещеници и членове на архиерейския хор.

“Посещението в столицата на Северна Корея съвпада с празнуването на Петдесетница на 27 май. На този ден празнува своя храмов празник първият православен храм, открит в Пхенян през август 2006 г. и посветен в чест на Живоначалната Троица”, се казва в съобщение за пресата.

Божествена литургия отслужи Усурийски епископ Сергий, викарий на Владивостокска епархия, заедно с корейски свещеници, които ще служат също и на 28 май, денят на Свети Дух.

По време на своето пребиваване делегацията на верните ще се срещне с Православния комитет на КНДР и с руски дипломати, които подпомагат дейността на Руската православна църква в Пхенян.

Руската духовна мисия в Корея е създадена от управляващия Свети Синод през 1897 г. Тя се е намирала в Сеул, а нейните служби и енории са били из цяла Корея.

Мисията съществува до 1945 г., когато южнокорейските власти изгонват от страната последния православен свещеник. Собствеността и земята на Руската духовна мисия са конфискувани и дейността на Църквата на Корейския полуостров е прекратена.

Идеята за изграждането на православен храм в Пхенян е изразена от севернокорейския лидер Ким Йонг ІІ по време на неговата визита в Русия през 2002 г., след като посетил православен храм в Хабаровск.

Делегация на Севернокорейското общество на вярващите посещава Москва през февруари 2003 г., а Православният комитет е създаден от негови членове. През пролетта на същата година четири семинариста от Северна Корея се записват в Московската духовна семинария.

През юни 2003 г. Калужски и Боровски архиепископ Климент освещава първия камък на православен храм в Пхенян. На 13 август 2006 г. Смоленски и Калининградски митрополит Кирил освещава храма.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...