Православна катедрала се строи в центъра на Париж



RPCParis1Повече от 4 милиона евро ще струва на руския държавен бюджет строителството на православна катедрала и православен духовно-културен център близо до Айфеловата кула в Париж. Поръчител е администрацията на руския президент, съобщават руските медии.

Комплексът на православния духовно-културен център с обща площ повече от 4,6 хиляди кв. метра ще включва четири сгради: петкуполен православен храм, руско-френско училище, конгресна зала и православен културен център. Всичко това ще се издига в самия център на града, на левия бряг на Сена между Айфеловата кула, Дома на инвалидите и Музея на кей Бранли. Планира се строителството да завърши през септември тази година.

В момента в Париж има две руски православни енории. Това е храмът ”Св. Три светители” в 15-и парижки район, който принадлежи на Корсунската епархия на РПЦ, и храмът ”Св. Александър Невски” на ул. ”Дарю”, днес под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. За желанието на Руската православна църква да построи собствена катедрала в Париж за пръв път заговори покойният патриарх Алексий II по време на посещението си във Франция през 2007 г. След срещата си с руския патриарх тогавашният президент на Франция Никола Саркози подкрепи този проект.

Парцелът за строежа на православния духовно-културен център в историческия център на Париж бе закупен от Русия през март 2010 г. Сумата, за която е бил закупен той, по взаимна уговорка не се разгласява. Влиятелни френски медии, в частност в. Figaro, посочват цифра от 60-70 милиона евро. По този начин общите вложения на Русия в православния център ще съставляват вероятно около 65-75 милиона евро.

През декември 2013 г. парижката община издаде разрешение за строежа на катедралата и православния център. В интервю за ”Росийская газета” архитектът Вилмот заяви, че той отговаря само за архитектурния проект, а с изографисването на храма ще се заемат руски иконописци и художници.

Сградите на метеороложката служба на Франция, които заемаха досега мястото на бъдещия православен център, са вече съборени. Разрушаването на старите постройки е възложено на френската строителна компания Bouygues.

”Центърът ще бъде построен с наши средства, след което ще бъде предаден безвъзмездно на Руската православна църква”, заяви представител на президентската админстрация на въпроса на руски журналист, ще участва ли държавата в работата на православния център.

Коментира Алексей Макаркин, политолог:

”Построяването на руска православна катедрала е въпрос на престиж. Русия навремето финансира строителството на катедралата ”Св. Александър Невски” на ул. ”Дарю” 12 (построена през 1861 г., като лично цар Александър II е дарил 150 хиляди златни франка за тази цел – бел. прев.). Но след революцията и църковните събития от 20-те години на ХХ в. тя е преминала към Константинополската патриаршия. Днес Московската патриаршия няма свой пълноценен храм в Париж. Има един храм, но той се намира в обикновена сграда и плаща наем за помещението. Това не е престижно, там не могат да се провеждат значими мероприятия. Иска ни се православните християни в Париж да имат собствен духовно-културен център, който да се намира в самия център на града и да свидетелства внушително за Православието пред французите и посетителите на столицата”.
По материали от руските медии

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...