Православна църква за китайци е построена в Русия


Източник: www.asianews.it

Църква за китайските православни християни, която Москва първоначално планираше да построи в посолството си в Китай, е изградена в Русия, близо до китайската граница, в Приморие, на Японско море. Дървеният материал, който е бил изпратен в Пекин за построяване на църквата, е използван за довършване на сградата в Русия, осветена на 27 май.

Опитът да се построи църквата на територията на руското посолство произтича от това, че китайското правителство не признава православната вяра, която не се счита за “призната” религия в Китай, каквито са будизъм, таоизъм, католицизъм, протестантство и ислям. Московската патриаршия се е надявала църквата да бъде построена до 2008 г.

Освещаването на църквата, посветена на свети великомъченик Георги Победоносец, бе извършено от архиепископа на Владивосток и Приморие Вениамин. Пресслужбата на Владивостокската епархия съобщава, че архиепископ Вениамин е бил придружаван от свещеници и певци от катедралния храм Св. Николай.

Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец” е издигнат по инициатива на бизнесмена от този регион Генадий Лисак близо до граничен пункт с Китай, наречен “Сосновая падь”, и е разположен в рамките на голям международен търговски комплекс. Стените на дървената църква са построени без нито един гвоздей: сградата, с размери 18 на 9 метра, е висока 17 метра и побира до 200 човека. Камбанарията има пет камбани. Църквата е построена на висок хълм, за да се вижда отдалеч както от руската, така и от китайската страна на границата. По време на ритуала архиепископ Вениамин е казал: “… ние строим Божия храм на границата с други народи, които имат друга култура. Ние искаме да покажем своето лице”, което е това на “Небесния Отец, Който е съвършената любов, добро, истина и благодат.”

Първоначалният проект е бил да се построи църквата на територията на руското посолство в Пекин. Обаче забавяне на строителството е довело до решението за промяна на мястото.

Руската православна църква присъства в Китай от около 300 години, но за това се знае малко. Първите общности са били руски емигранти, живели предимно на север. Днес има около 13 000 православни в Китай, главно от руски произход. Те са съсредоточени в четири региона на страната: в Хейлонгджианг, в Харбин, където има енория „Покров Богородичен”, във Вътрешна Монголия и в Синкианг.

Културната революция обаче ликвидира присъствието на епископи и свещеници. До ден днешен вярващите нямат свещеници и в неделен ден се събират понякога на молитва. Има 13 китайски православни студенти в Сретенската духовна семинария в Москва и в Санкт-Петербургската духовна академия.

Последният православен свещеник, о. Александър Ду Лифу, умира на 80-годишна възраст през 2003 г. в Пекин.

Според информация от Московската патриаршия отец Ду “е давал частно духовно ръководство”, защото не е имал църква. Понякога той е имал възможност да отслужи света литургия в Руското посолство в Пекин. За неговото погребение Московската патриаршия е получила разрешение да използва католическата катедрала “Непорочно зачатие” (“Нантанг”).

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...