Православните гърци обявиха в Париж Възкресение Христово



Info-Grece

Двете гръцки православни църкви в Париж – „Св. св. Константин и Елена” в 9-и район и „Свети Стефан” в 16-и – бяха щурмувани от хиляди гърци, дошли при това с приятели французи, към които се присъединиха и множество любопитни.

Хората бяха толкова голямо, че не успяха да влязат в храмовете и стотици от тях чакаха отвън огъня, предаван от човек на човек, да стигне до тях. Улица „Жорж Бизе” в 16-и район, където е седалището гръцката православна митрополия във Франция, беше препълнена до краен предел. Заедно с гърците, живеещи в Париж и околностите, бяха дошли и множество туристи от Гърция. Десетки автобуси буквално бяха обсадили квартала. Множеството полицаи, следящи за сигурността, бързо се объркаха от гръцкия безпорядък, който обаче беше толкова добродушен, че липсваше всякакъв признак на нервност.

Мнозина от присъстващите се отказаха да си пробият път, за да влязат в църквата. Митрополит Емануил призова вярващите да си вземат от свещения огън и запя „Христос анести” („Христос воскресе”) точно в 23.00 часа местно време, за да може възгласът да бъде обявен по същото време като в Гърция, т.е. в полунощ атинско време. Щом свещениците и народа подхванаха тропара в един глас след митрополита, млада французойка, явно присъстваща за първи път на православно пасхално богослужение, обобщи всеобщото настроение, възкликвайки: „Страшно ми харесва!”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...