Православните епископи на Германия подчертават значението на Евхаристията по време на кризата Covid-19



На своето 22-ро заседание Асамблеята на каноничните православни епископи на Германия подчерта значението на Светата Евхаристия по време на кризата Covid-19.

Срещата се състоя на 23 юни 2021 г. в Кьолн, в седалището на Антиохийската митрополия на Германия и Средна Европа, с участието на представители на Гръцката, Антиохийската, Сръбската и Румънската епархии.

Румънската православна църква беше представена от митрополит Серафим на Германия, Централна и Северна Европа.

Срещата бе председателствана от Негово Високопреосвещенство Германски митрополит Августин и екзарх на Централна Европа (Вселенска патриаршия).

Йерарсите приеха съвместна декларация, озаглавена „Светата Евхаристия по време на кризата с коронавируса“, в която се изтъкват последиците от пандемията върху живота на Православната църква в Германия и особено върху почитането на Светата Евхаристия. Епископите обръщат внимание на неоспоримото за църковния живот значение на Евхаристията и евхаристийната общност на вярващите. Посочват се възможностите, чрез които енориите и вярващите могат да получат помощ за справяне с настоящата ситуация. Проектът на текста е изготвен от работна група от богослови от всички православни епархии в Германия под ръководството на Сръбския епископ в Дюселдорф и Германия Григорий (Дурич).

Членовете на епископската асамблея обсъдиха и тържествата, планирани за 1700-годишнината от Първия вселенски събор в Никея (325 г.) през 2025 г. Малко преди Европейският парламент да гласува Доклада Матич по въпросите за сексуалното и репродуктивното здраве на жените и свързаните с него права в ЕС, Асамблеята на православните епископи на Германия обсъди документа и посочи, че проектът не отчита правата на неродени деца.

Според православното учение човекът е създаден по образ и подобие Божие. Това подобие е неотменимо, не може да бъде отнето и категорично установява човешкото достойнство и равенството между всички хора. Достойнството на живота, особено в случаи на неродени деца, е неприкосновено и неотменимо.“

Затова считаме за проблематично, че настоящият проект за резолюция не отчита правата на неродените деца. Те са поне толкова важни, колкото и защитата на жените от експлоатация, потисничество и насилие, тяхното здраве и правата им, на които се основава проекторезолюцията“, подчертаха йерарсите.

 

Източник: basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...