Православните татари: Помогнете на новопокръстените!


отец Даниил СисоевМосква, 11 януари. Конференция на православните татари се състоя в подворието на манастира "Оптина пустиня" в Москва, съобщава Благовест-инфо. Духовникът на православната татарска община отец Даниил Сисоев заяви, че в последно време множество татари приемат Православието и това най-често има драматични последици за тях. Техните сънародници-мюсюлмани се отричат от тях, смятайки, че покръстването е акт на русификация и измяна на националните традиции. Отец Даниил предложи създаването на групи за подкрепа, които да закрилят новообърнатите и да им помагат в техния духовен и социален живот.

Татарската православна община в Москва съществува вече около три години. Тя се стреми да осигурява пастирски грижи на новопокръстените, да им помага да влязат в православния живот, да обяснява на готвещите се за кръщелния купел, че приемането на православната вяра е въпрос на лично търсене на истината, а не измяна на националната културна традиция.

В словото си на конференцията църковният четец Евгений Бухаров заяви, че кръстените татари са изпълнили своята задача – да интегрират Православието в тюркска среда, и това трябва да се използва в мисионерската работа. Трябва да се оказва подкрепа на татарско- християнските програми, каза той.

Развивайки мисълта му, отец Даниил Сисоев подчерта, че опитът на кръстените татари може да бъде използван за създаването на единна православна мисия сред тюркските народи.

Преди закриването на конференцията нейните участници решиха да предприемат поклонническо пътуване до Ростов Велики при мощите на св. княз Петър Ордински и в Боровския манастир при мощите на преп. Пафнутий Боровски, като поканят и мюсюлмани.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...