Православните християни са обект на насилие след оспорваните президентски избори в Кения



ocmc.org

Найроби, Кения – Новата година започна с трагедия за много хора в Кения с избухването на масовото насилие непосредствено след оспорваните президентски избори между настоящия президент Муаи Кибаки и неговия съперник Райла Одинга, които се проведоха на 27-ми декември.

Съобщенията, които пристигат от Кения, рисуват една жива картина на нарастващо вълнение и ескалиращ конфликт.

В кенийската столица Найроби се намира Патриаршеската семинария “Макарий ІІІ”, а православният храм “Св. Георги” е разположен наблизо в самото сърце на района Кибера – най-голямото бедняшко гето в Африка и сцена на голяма част от неотдавнашните насилия.

В телефонен разговор с изпълнителния директор на OCMC о. Мартин Рици Негово Високопреосвещенство Кенийският архиепископ Макарий отбеляза, че много домове на православни християни в Кибера са изгорени, а техните обитатели от околността търсят сигурност и подслон в комплекса на православната църква “Св. Георги”. Той съобщи, че три църкви (не православни) са съборени до основи в Кибера досега, а подобни случаи има също и в западна Кения.

Архиепископът продължи със съобщението, че няколко православни свещеници са се оказали с разрушени домове, като са изгубили цялото си имущество в пожарите, запалени от разгневените тълпи. Някои от тези свещеници са намерили подслон сега в семинарията, която временно е затворена. Храната не достига в Найроби, а хората остават по домовете си, опасявайки се от продължаване на размириците.

Преди да затвори телефона Негово Високопреосвещенсво апелира за спокойствие и призова всички православни християни да се молят за мир в Кения. Нека кенийският народ, наставляван от Светия Дух, да намери този мир чрез единство в общия Отец и по милостите на Неговия Εдинороден Син Иисус Христос.

На снимката: Негово Високопреосвещенство Кенийски архиепископ Макарий

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...