Православният храм в Марбълхед, Охайо празнува своята стогодишнина


Източник: Toledoblade.com

Православният храм Успение Богородично в Марбълхед, Охайо, САЩ отпразнува стогодишнината от освещаването си с празнични богослужения на 7-8 октомври.

Самата църква е изградена през 1898 г. и е втората най-стара православна църква в Охайо, казва о. Дейвид Лис, енорийски свещеник. Паството първоначално се е събирало в конгрегационалистката църква на Марбълхед и членовете му сами са изкопали основите на новия храм на ръка.

Светият Синод на Руската православна църква натоварва епископ Тихон – сега св. Тихон – да благослови първия камък на църквата, да освети храма и да извърши първите богослужения в новата сграда през 1906 г.

“Това е една малка енорийска църква, построена от енориашите от камък от каменоломната, която е точно тук”, казва о. Дейвид.

Църквата, както повечето традиционни православни храмове, не е имала пейки, когато е била построена, но по-късно те са добавени, казва той. На неделните служби обикновено присъстват между 30 и 40 души, а в църквата има места за 65 човека.

На Великден са присъствали 81 човека на богослужението в църквата Успение Богородично. “Беше препълнено. Не можехме да поберем повече хора и при най-добро желание”, казва свещеникът.

По време на Божествената литургия днес Негово Високопреосвещенство митрополит Теодосий и Негово Блаженство Чикагски архиепископ Йов осветиха олтара на храма и положиха в него мощи на св. Игнатий Яблечнийски, полски новомъченик, пострадал от нацистите, и на св. Тихон, донесени в Марбълхед от митрополит Теодосий.

Отец Дейвид, 56-годишен, е завършил католическа гимназия и семинария в Мичиган. Той е ръкоположен за католически свещеник в диоцеза на Толедо, но след това се отказва от свещенството и в крайна сметка бива ръкоположен в Православната църква. Той казва, че “едно 14-годишно пътуване” го е довело до Православната църква.

Когато покойният о. Рафаил Биернацки го поканил да присъства на света литургия в православната църква Свети Георги в Толедо, “в момента, в който влязох в църквата…, разбрах, че съм пристигнал у дома”, казва о. Дейвид. “След литургията аз просто казах: ‘Скъпи братко, къде да се подпиша?’ ”

Православният храм Успение Богородично в Марбълхед, Охайо е в юрисдикцията на Православната църква в Америка.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...