Православни зилоти от Молдова държат в плен Андрей Кураев, искат покаяние от него



altФанатиците от радикалната православна групировка „Дружество „Св. Матрона““, оглавявана от молдовския протойерей Анатолий Чибрик, взеха фактически за заложник известния писател и мисионер протодякон Андрей Кураев и го удържат насила в сградата на Молдовската митрополия в Кишиньов, съобщават руските медии. 

„Те ми казаха: „Няма да те пуснем, докато не се покаеш пред нас“. Аз обаче не мога да направя такова нещо, защото, първо, лицемерното покаяние е мерзост пред Бога“, заяви отец Андрей на „Интерфакс – Религия“ в сряда. 

„Второ, продължи той, фанатиците ще използват моето „покаяние“ като аргумент, че са прави, щом дори Кураев се е покаял пред тях“.

„В момента физически не мога да напусна сградата и дори присъствието на двадесет полицаи не може да помогне за решаването на проблема“, добави отец Андрей.

В същото време в сградата на епархията в Кишиньов заседава църковен съд над о. Анатолий Чибрик, ръководител на зилотската група. Отецът е известен с това, че обвинява руската и молдовската йерархия в „икуменизъм“. В групата му членуват фанатични противници на ИНН (индивидуален данъчен номер, бел. ред.) и на диалога с представителите на други религии и конфесии.

В началото на октомври същият свещеник организира хулиганска акция по време на лекция на Андрей Кураев в Кишиньов: агресивно настроена тълпа от привърженици и привърженички на Чибрик нахлу в помещението, където се провеждаше лекцията, със заплахи. Деканът на един от факултетите беше пребит, а о. Андрей – ударен по лицето.

В края на миналата година членовете на групата проведоха в центъра на Кишиньов антисемитска демонстрация с лозунги като „Молдова няма да се управлява от евреи“. През януари 2007 г. „матроновците“ направиха погром в редакцията на кишиньовския вестник „Тимпул“. | interfax-religion.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...