Православни и католици бойкотират „Шифърът на Леонардо“


Източник: Седмица.Ру

Еладската православна църква призова вярващите да бойкотират филма по скандално известната книга на Дан Браун "Шифърът на Леонардо", който ще излезе по екраните в края на този месец. Синодът на Еладската църква съобщи, че вече са отпечатани листовки, призоваващи гражданите да не гледат този филм и с това да защитят християнската традиция. Синодът също така предупреди, че е възможно той да призове и към протестни акции пред кината.

Към бойкот на филма призовават и католиците. Секретарят на ватиканската Конгрегация по вероучение архиепископ Анджело Амато призова всички вярващи да бойкотират не само кощунствената и лъжлива книга на Дан Браун, но и филмът, създаден по нейните мотиви. Амато изрази общото убеждение на служителите на Католическата църква, че успехът на книгата се дължи преди всичко на духовната бедност на хората, които вече отдавна и упорито затварят очи за своя вътрешен свят.

На остров Малта се шири обществено движение срещу прожектирането на филма, сниман частично тук. Около 500 малтийски граждани вече са подписали апел към властите, в които искат забрана на "богохулната кинотворба".

По-рано Ватиканът и Руската православна църква излязоха с рязка критика по адрес на романа на Дан Браун. Иерарсите на двете Църкви подчертаха сериозната си загриженост, че читателите могат да възприемат сюжета на романа като достоверна версия на евангелската история.

"Книгата се продава навсякъде. Всички я четат и има голяма опасност много хора да повярват на тези басни", заяви архиепископът на Генуа кардинал Тарчизио Бертоне.

Едновременно с това Московската патриаршия заяви, че книгата е написана с цел оправдание на греха. "Този толкова маниакален стремеж към пренаписване именно на Евангелието и на историята на земния живот на Господ Иисус е свързан с това, че хората се стремят да легитимират своите лични и социални пороци и заблуди, като ги припишат на Христос и представят нещата така, сякаш Той е бил съгласен с тях", заяви протойерей Всеволод Чаплин, заместник-ръководител на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...