Православни и католици обсъждат заедно проблемите на съвременния свят



Източник: Интерфакс

Проблемите на съвместната борба за защита на християнските ценности в съвременна Европа ще обсъдят през тази седмица в Москва представителите на Руската православна и Римокатолическата църкви, а също и повече от 50 учени от Русия, Ватикана, Великобритания, Германия, Италия и САЩ. Дискусията ще се проведе в Руската академия на науките в рамките на международната конференция "Християнство, култура, нравствени ценности", която ще заседава от 19 до 21 юни.

Организатори на форума са РАН, Отделът за външни църковни връзки на Московската патриаршия, Папският съвет за култура и Папският комитет за исторически науки.

Както заяви пред "Интерфакс" в понеделник секретарят на Отдела отец Игор Вижанов, форумът ще стане "продължение на миналогодишната православно-католическа конференция във Виена "Да дадем душа на Европа. Мисията и отговорността на Църквите".

Той напомни думите на митрополит Кирил Смоленски, че сред всички християнски конфесии православните и католиците са най-близки едни до други във възгледите си за нравствените ценности.

Участниците в конференцията ще се опитат да намерят заедно отговор на въпроса – дали и как е възможно съгласието между християнските ценности на стара Европа и либералните ценности, провъзгласени от епохата на Просвещението.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...