Православни и римокатолици честват заедно Светите братя в Брюксел



Източник:
Orthodoxeurope

На 10 май тази година православни и римокатолици в Брюксел са отбелязали с общо честване празника на светите братя Кирил и Методий. Инициативата е лансирана преди две години от Комисията за диалог между Православната и Римокатолическата църква в белгийската столица и се провежда последователно ту при едните, ту при другите.

Тази година Реми Ванкотем, католически викарен епископ на областта Валонски Брабант е отслужил в католическия храм „Свети Кръст” в Иксел вечерно богослужение в присъствието на митрополит Пантелеймон Белгийски (Вселенска патриаршия) и викарните епископи Максим и Атинагор, на членове на Комисията на Белгийската католическа епископска конференция за диалог с Православните църкви, на представители на други Православни църкви, православни и католически монаси и вярващи от различни християнски църкви. Руската православна църква (Московска патриаршия) е била представлявана от игумен Атанасий (Кабиру) и Димитрий Агеев, сътрудник на Представителството на Руската православна църква пред европейските институции.

В края на богослужението архидякон Тадей (Барна), монах от абатството в Шевтонь, е изнесъл доклад за историята и сегашното състояние на диалога между католици и православни. Той е обърнал особено внимание на въпроса за прозелитизма и униатството, методи, признати и от двете Църкви като неприемливи за постигане на християнското единство. Отец Тадей е маркирал също така по-важните въпроси, стоящи на дневен ред пред Смесената комисия за богословски диалог между католици и православни, която поднови работата си след няколко години прекъсване, и чиято следваща среща ще се състои през октомври тази година в Равена. 

След богослужението е бил даден прием, на който участниците са продължили срещата си в неформална обстановка.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...