Православни песнопения на музикален фестивал в Тунис



Традиционният фестивал Mûsîqât в Тунизийската столица, който ще се проведе от 5 до 15 октомври по повод мюсюлманския Рамазан, тази година е интересно музикално събитие с внушително мултикултурно измерение. Фестивалът предлага необикновено съцветие от традиционните и неотрадиционните звуци на Средиземноморието, които ще бъдат представени от 11 изпълнители и групите им в една наистина вълнуваща атмосфера от цветове и ритми, „експедиция в лоното на цивилизациите, за прослава на вселенския талант и многоликата култура”, по думите на неговите организатори.

Забележително е тази година участието на сръбския хор за православни песнопения Мелоди със солистката Дивна Любоевич, чийто невероятен тембър се възнася ангелогласно към небесата за слава Божия. „Дивна Любоевич притежава един от най-чистите гласове, които някога съм чувал”. Така възхвалява дарбата й диригентът на Гръцкия византийски хор Ликургос Ангелопулос. Нежността на чертите й, грациозността на гласа и телесната й експресивност, чистотата, искряща от цялото й същество я правят известна, още от първия й музикален запис, просто като Дивна. През 1991 година Дивна основава хора „Мелоди”, с който става популярна в музикалните среди. През 1997 година под нейно ръководство се формира и хорът „Свети Симеон” към храма „Свети Сава” в Париж.

За Дивна и „Мелоди” казват, че те са автентичното изражение на свещените песнопения, идващи от дъното на сърцето и душата и вярно пазещи православното музикално богатство.

В програмата на фестивала тази година участие ще вземат и други изпълнители от православни страни,чието творчество е вдъхновено от народния музикален гений. Това са Михалис Терликас и трупата му „Муза” от Кипър и музикалната формация „Акусон де” от Гърция, чиито изпълнения са в стила на гръцките „ребетика”, стари градски песни от края на ХІХ век. Тъй като акцентът на тазгодишния фестивал са средиземноморските култури, посетителите ще чуят и ще видят изпълнителката на испанско фламенко Есперанца Фернандез, корсикански полифонични мелодии, южноиталиански тарантели, класическа алжирска и тунизийска музика, турски фолклорни изпълнения. Екзотиката на фестивала се допълва и от азербайджанския певец на мугам Алим Казимов и иранските женски народни песни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...