Православни текстове на аляски диалекти в интернет



Източник:
Orthodox Church in America

Енорията „Всички северноамерикански светии” е пуснала наскоро в интернет-пространството нов ресурс, който излага в детайли богатата лингвистична история на православната християнска мисия в Аляска на адрес: www.asna.ca/alaska.

„С благословението на Негово блаженство Серафим, епископ на Отава и Канада, и на негово блаженство Николай, епископ на Ситка, Анкоридж и Аляска, бе даден ход на този амбициозен проект, който да дигитализира всички исторически, библейски, литургически и катихетически православни текстове на автентичните аляски езици”, – обяснява свещеник Джефри Корц, председател на енорията „Всички северноамерикански светии”. „Понастоящем, почти 70 % от всички познати публикувани текстове са дигитализирани в PDF формат. Текстовете са на алеутски, алутиик (диалект кодиак), тлинджит и юпик и са написани на кирилица. Авторите на част от текстовете са свети Инокентий Венияминов и свети Яков Нецветов.

„Това са парченца от богатото православно християнско наследство на Аляска, които ще се запазят за днешното и бъдещите поколения”, – добавя отец Корц. „По този начин, Православната църква продължава да показва на вярващите и на целия свят, че православните християни винаги са заставали начело на инициативата да се защитават интересите на местните жители на Аляска при проповядването на истинската вяра. Визията на свети Герман и на братството на първата Валаамска мисия в Америка вдъхновява работата днес”.

Дейността по проекта започва през май 2005 година. Лингвистичният принос на протойереите Павел Меркулиев и Михаил Алекса от Анкоридж са от голямо значение за успеха на проекта. Седем други текста ще бъдат качени през 2006 и 2007 година.

„Преписвачите вярваме, че свети Герман се моли за успеха на този проект”, – казва отец Корц. „Съществуват още много други непубликувани исторически текстове, които са в ръкописен вид; надяваме се, че те ще бъдат в основата на подобен проект в бъдеще”.

Превод: Екатерина Крумова


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...