Православни украинци алармират за ново агресивно настъпление на униатството в Украйна


Източник: Седмица.Ru

КИЕВ. Киевското православно братство "Св. Александър Невски" разпространи открито писмо до медиите в Украйна и по света, в което алармира за започналото ново агресивно настъпление на католицизма в Украйна, подкрепяно от властите и свързано с политика на активен прозелитизъм, предизвикателни действия и отнемане на православни храмове в полза на униатската църква.

"Известно е, че в началото на 90-те години в западните области на Украйна униатите заграбиха с насилие много православни храмове, твърдейки, че те са били построени преди 1946 г.”, се казва в писмото.

Представителите на "гръко-католическата църква" твърдят, че те са се борили за справедливост. Но дали наистина униатите имат нещо общо със справедливостта? През 1995 г. с решение на киевската градска администрация два изконно православни храма – "Св. Николай Добрия" в Подол и Свято-Николската църква на Асколдовия гроб – бяха незаконно отнети от православната Църква и предадени на униатите по тяхно искане. Къде беше тогава справедливостта на "гръко-католическата църква"?

Особено жестока проява на несправедливост е, че униатите предприемат експанзия на изток, посягат към чисто православните региони на Украйна, където практически цялото население е православно. Основават се нови униатски епархии в източната и югоизточната част на Украйна – там, където никога не ги е имало. Последната експанзионистка проява на униатската църква е прогласяването на кардинал Гузар за "патриарх Киевски и Галички" и преместването на централната катедра на униатите от Лвов в Киев – града-люлка на руското Православие. При това градските власти на Лвов и до днес не са отпуснали на православния архиепископ Августин земя за строежа на катедрален епархийски храм, въпреки че единствената малка православна църква в града не може да побере вярващите, част от които трябва да се трупат и да се молят навън, на улицата. Това са все същите двойни стандарти, традиционно прилагани от различни западни структури срещу нашия народ, в това число и срещу православната Църква.

Ярка проява на униатската агресия е предприетата наскоро на киевския площад "Св. София" акция "духовна оранжева революция", която е нещо като опит за разпространяване на "оранжево-революционната" политика върху духовната сфера. Силната политизираност е поначало характерна черта на "гръко-католиците". Всичко това не може да е се определи другояче, освен като агресивно предизвикателство към Православната Църква и целия православен народ на Украйна. Поради това православната общественост категорически заявява, че главата на униатската църква трябва да се откаже от практикуването на двойни стандарти по отношение на православните християни. Ние издигаме следните искания: да се прекрати католическата експанзия към изконно православните земи на Украйна; храмовете "Св. Николай Добрия" и Свято-Николската църква на Асколдовия гроб, отнети незаконно от украинските власти, да бъдат върнати на Православната църква; да се спрат кощунствените политизирани икуменически действия (т. нар. "духовна оранжева революция") пред най-старата руска православна светиня – катедралата "Св. София" в Киев; униатите да престанат да наричат своя папски кардинал "патриарх Киевски и Галички"", гласи текста на писмото, разпространено от православно братство "Св. Александър Невски".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...