Православно вероучение в Южна Африка



СОЗ – Зворнишко-Тузленска епархия

В Йоханесбург съществуват няколко големи предградия, които още от времето на апартейда са населени изключително с местно чернокожо население. Всички тези части на града, наричани тук locations, са с лоша слава заради несигурността и високото ниво на престъпност. Сред белите жители тук, в Йоханесбург, важи неписаното правило, че там никога и в никакъв случай не трябва да се ходи. Един от тези квартали е Тембиса, а в Тембиса се намира християнското училище "Свети Атанасий".

По покана на управителката на училището, госпожа Берта Моцвана, за молитва и благословение, на тазгодишното тържество по случай края на учебната година дойдоха представители на СПЦ в Африка, начело с председателя на храма "Свети Тома" йеромонах Пантелеймон, дякон Стивън Хейс, православен мисионер към Йоханесбургската митрополия, а към тях се присъедини и членът на сръбския църковен комитет Живоин Йованович.

Когато в неделя, 25 ноември 2007 година, тръгнахме от сръбския храм в Йоханесбург за Тембиса, мнозина ни гледаха невярващо и се чудеха на решението ни да отидем там. Но управителката на училището и учителите са много близки с нашата православна митрополия и желанието им е много скоро, щом бъдат създадени необходимите условия, училището им, което сега се посещава от около 150 ученици, да стане православно училище "Свети Атанасий". Тържеството започна с молитва за учащите и водосвет. В края на службата отец Пантелеймон поръси със светена вода учителите, учениците, родителите и училищните помещения.

След молитвата госпожа Берта запозна родителите с решението от следващата учебна година (януари 2008 година), с благословията на митрополит Серафим, да започне обучение по православно вероучение, което да се провежда в редовното учебно време, така че всички ученици да могат да присъстват. По предложение на отец Пантелеймон бе решено да се провеждат два часа вероучение седмично и той пое задължението да идва в Тембиса и да преподава на учениците. Беше уговорено също така веднъж седмично отец Пантелеймон да води занимания с възрастни в Тембиса и в съседния квартал (location) Клипфонтейн Вю.

Програмата продължи с рецитиране, песни и театрални представления на учениците. Всичко беше извънредно поучително, пропито с християнски и библейски послания. В края на тържеството бе избран нов директор на училището. След това дойде най-тържественият момент – раздаването на дипломите и наградите на учениците (от областта на английския език, математиката, спорта, за най-напредналите през годината ученици и т.н.). По молба на управителката на училището госпожа Берта, дипломите на учениците раздаде и им честити председателят на храма "Свети Тома"  в Йоханесбург йеромонах Пантелеймон. 

На училищното представление присъства и представител на Държавния отдел за християнските училища (Department of Christian schools) на Южна Африка, който донесе подаръци за децата. След края на училищното тържество родителите се обръщаха към нашите свещеници, разпитваха ги и показваха интерес към лекциите и службите, които пак с благословията на митрополит Серафим отец Стивън ще служи всяка втора неделя в Тембиса. Управителката на училището се обърна към отец Пантелеймон с молба да помогне да бъдат отпечатани училищни брошури и пред училището да бъде поставена голяма табела с надпис: Православно християнско училище "Свети Атанасий". Отец Пантелеймон обеща да направи каквото може да помогне и за тези неща.

Беше решено на следващото тържество да бъде поканен Негово високопреосвещенство митрополит Серафим Йоханесбургски и Преторийски. Още преди това, митрополит Серафим благослови от новата учебна година, която започва през януари 2008 година, отец Пантелеймон допълнително да  допринесе за Православието в Южна Африка, като започне да изнася на студентите от православната семинария "Патриарх Петър VІІ" в Йоханесбург лекции по история на Сръбската православна църква.

Накрая, след приятните мигове и предивния ден, прекаран с приятелите ни от училището в Тембиса, докато се поздравявахме с всички, ни показаха като знак на любов, близост и приятелство иконата на сръбския просветител свети Сава, красяща стената в главната класна стая, която получиха като подарък от отец Пантелеймон при посещението им в храма ни "Свети Тома" в Йоханесбург на Савинден миналата година. Иконата на свети Сава бе подарена като свидетелство, че православната вяра е спасителна за всички земни народи от която и да е раса или цвят на кожата.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...