„Православно кино” се асоциира със „скучно кино”…




Източник:
Покров кино и СМИ

Трети международен фестивал на православното кино и средства за масова информация, Покров 2005, се провежда от 14 до 18 октомври 2005 в Киев, с благословията на митрополита на Киев и на цяла Украйна, Владимир.

„Православно кино” се асоциира със „скучно кино” – е една от констатациите на участниците в кръгла маса, проведена на втория ден от програмата. Сред обсъжданите въпроси, свързани с православната тематика на кинофестивала, основен е бил този за качеството на православните филми и програми и нуждата те да станат достъпни за широк кръг зрители.

Един от изводите на участниците е за нуждата от повишаване не само на кинематографското качество, но и на професионализма, свързан със специфичните богословски елементи на съдържанието. Журито на фестивала е отправило препоръка към православните кинематографисти, да се отнасят по-критично към работата си, като на първо място се научат да гледат с очите на „нецърковните” зрители. За да привлекат вниманието на широка аудитория, филмите трябва да бъдат абсолютно искрени, правдиви и да излъчват нравствена бодрост.

Всички участници са отбелязали ръста в качество на фестивалните работи, а също и творческото им "разширяване": появата на анимационни филми и на т.нар. „манастирско кино” – филми, създадени от отците за техните обители.

Фестивалът привлича вниманието на широката общественост, за което свидетелстват пълните зали в Дома на киното. До откриването са регистрирани 53 участници в програмата. Повечето представени творби в конкурса са премиери. Сред тях е и филмът „Апостолът на любовта”, посветен на митрополит Антоний Сурожки.

Този, който живее под покрива на Всевишния е българското участие във фестивала – 37 минутен филм, посветен на живота на Доростолския митрополит Иларион – най-възрастният български епископ, автор на повече от тридесет книги.

Филмът е продукция на Балкан българска телевизия и е дело на режисьорката Виктория Христова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...