Православно присъствие във френски календар за 2006 година


Източник: Orthodoxie.com

Календарът „Слова на мъдростта” представя за всеки месец от годината една мъдрост за размисъл, както и автора й с негова снимка, биография и кратка библиография. Предназначен за широката публика, той обединява „велики свидетели”, принадлежащи към различни религиозни или философски течения, чиито слова и пример могат да послужат на съвременния човек в преодоляването на ежедневните трудности. Календарът се разпространява от големи френски предприятия, които го подаряват на своите служители за новогодишните празници, а 10% от продажбата му се предоставя на благотворителни дружества.

Календарът „Слова на надеждата 2006” е подвариант в 52 седмици на „Слова на мъдростта” и се разпространява в затворите във Франция. Благодарение на няколко фондации, 14 000 затворника ще получат тази година изданието. Всяка неделя сутрин радио „Нотр Дам” излъчва словото на седмицата, предназначено за затворниците и техните семейства. Тази година в календара са представени двама големи представители на православната духовност – старците Сергий (Шевич) и Кирил (Павлов), наред с личности като Майка Тереза, Нелсън Мандела и др.

Старецът Сергий Шевич (1903-1987) е една от най-харизматичните и ярки фигури на Православната цръква на запад. Роден в Хага, той прекарва детството си във Финландия и Санкт-Петербург, където баща му е генерал на хусарите от личната охрана на император Николай ІІ. Няколко години след Октомврийската революция той е принуден да напусне Русия със семейството си, което през 1923 година се установява във Франция. Сергий се отдава на духовен живот и с благословението на известния старец Силуан през 1941 година приема монашески постриг. Водейки живот на доброволно отричане и бедност, посветил се на служението на Бога и ближния, той живее подвижнически в скромната православна църква във Ванв (О-де-Сен) и малкия скит „Свети Дух” в Ле-Меснил-Сен-Дени (Ивлин). Притежател в най-висша степен на добродетелите на покаянието, смирението, простотата и милосърдието, получил дара на непрестанната молитва, на сърцеведението и на различаването на духовете, той е помогнал, чрез молитвеното си застъпничество и духовни съвети, пропити с простота и мъдрост, на мнозина, дошли от цяла Европа да търсят при него светлина и утеха.

Архимандрит Кирил Павлов е един от старците, допринесли за възраждането на днешна Русия. Роден през 1920 година в Русия в семейството на вярващи селяни, от 12-годишна възраст той е възпитаван от невярващия си брат, при когото лека полека губи вярата си. Герой от Сталинградската битка – името му фигурира във всички учебници по история, – животът му придобива решителен обрат през 1946 година, когато постъпва във семинария. Получава множество знаци и чудеса, които усилват вярата му. Изповедник на тримата последни патриарси и на известния манастир на Троицко-Сергиевата Лавра, днес старец Кирил е един от най-почитаните духовни отци.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...