Православно присъствие на дебатите за екологията в Европейския парламент



Orthodoxie.com

По покана на асоциацията Decere отец Живко Панев, преподавател в института "Свети Сергий" в Париж и председател на храма "Св. Богородица Державная" в Шавил, участва в началото на месеца в дискусионна сесия в Европейския парламент в Страсбург, под мотото: "Форум за религия и екология в Европа – Какъв е приносът на религиите към човешката екология?"

Целта на дебатите бе да се осъществи диалог между представителите на различни религиозни традиции – еврейска, християнска и мюсюлманска – с европейски политически личности по въпросите на устойчивото развитие, като се съпоставят размислите и предложенията на политиците и богословите.

В доклада си отец Живко Панев се опита да покаже каква е връзката между понятието икономия на спасението, бележещо промисъла на Божието въплъщение на земята, за да спаси човека и цялото творение, и екологията като мисловно течение, което предлага ценности и действия, насочени към зачитането на околната среда, нейната защита, опазване и възстановяване. И в двата случая – на икономията на спасението и на екологията – вниманието е концентрирано върху съдбата на човека и на творението.

След като изложи православните основания на екологията, отец Живко разказа за усилията и действията на Православните църкви в борбата за опазването на творението и представи по-подробно инициативите на Константинополската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...