Правят документално-игрален филм за живота на отец Юстин Попович



Източник: СПЦ

Във Валево тези дни ще приключи заснемането на документално-игралния филм за живота и делото на отец Юстин Попович, дългогодишен духовник в манастира Килии (Челия) край Валево. Режисьор на филма е дякон Ненад Илич, който вече е режисирал документален филм за свети Владика Николай (Велимирович). Премиерата на филма за един от най-великите сръбски духовници и богослови ще се състои на 25 март 2007 година.

Филмът представя множество свидетелства на съвременници на авва Юстин и ще бъде първият пълнометражен православен филм, в който компютърните и електронни средства ще бъдат поставени в служба на Преданието. Освен биографията на авва Юстин, филмът ще описва и цялата историческа епоха, в която е живял старецът. Той ще бъде разказ за Сърбия и Сръбската църква от световните войни до днес. Чрез живота на авва Юстин ще бъдат показани всички ужаси, които е преживяла Сръбската православна църква през ХХ век.

Отец Юстин (Попович) е роден на празника Благовещение на Пресвета Богородица, 25 март 1894 година, във Вране от благочестивите православни родители Спиридон и Анастасия. Светското си име Благой получава от празника, на който е роден. Завършва основно училище във Вране, след което, вземайки приемните изпити с най-висока оценка, се записва в деветокласната семинария „Свети Сава” в Белград (1905-1914). Особено влияние върху духовното и образователно развитие на младия Благой оказва великият учител свети Владика Николай, който забелязва и цени неговата любов към богословието и несъмненото му книжовно дарование.

Веднага след началото на Първата световна война Благой Попович е призован в армията като богослов и е разпределен в болничната рота при военната болница „Келе кула” в Ниш. В края на 1914 година преболедува петнист тиф; от 8 януари 1915 година повторно заема длъжността болничар в Ниш до изтеглянето на сръбската армия в посока към Косово и оттам в Албания. В православния храм в град Скадар (Шкодра), срещу свети Василий Велики, на 31 декември 1915/1 януари 1916 година, архимандрит Вениамин (Таушанович), по-късно браничевски епископ, постригва младия богослов Благой Попович заедно с Милан Джорджевич, по-късно епископ Ириней Далматински. Младият монах приема името на свети Юстин Мъченик и Философ.

Отец Юстин почива в Господа в деня на своето раждане, срещу Благовещение, през 1979 година. Изпратен е всенародно от голямо множество сръбски свещеници и народ и от много православни гърци, руснаци, французи, тъй като мнозина, и най вече светогорските монаси, още приживе го смятат за светец. До днес вече съществуват повече от десет икони с неговия лик в Сърбия, Гърция, Франция, Америка, а светогорските монаси и други православни са му написали тропар, кондак и други части от службата. Гробът му край манастирската църква в Челия е място за поклонение за много вярващи души, за православните на Балканите, в Европа и Америка. Вече са известни благодатни преобразяващи чудеса на гроба му и по неговите молитви и се очаква скорошното му тържествено внасяне в календара на сръбските светии и на цялата Съборна православна църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...