Празнуване на руската масленица в Скопие




Източник: Премин портал

Гражданското сдружение на руските сънародници в Република Македония „МР-Мост”, съвместно с Руско-македонското дружество от Скопие и с подкрепата на Посолството на Руската федерация в Македония е организирало миналата събота в Градския парк на Скопие празнична проява, наречена „Масленица 2006”. С масленица руснаците бележат изпращането на зимата и пристигането на пролетта. Масленица е руското съответствие на нашата сирна неделя, завършваща със Сирни заговезни, която се отбелязва с народни веселби в Русия.

Празникът има много древен произход, началото му датира още от предхристиянския период. Особено голяма радост представлява за децата, но и възрастните не пропускат да вземат участие в някоя традиционна игра, ръкопашен бой или надпреварване с шейни. От сняг се извайват големи снежни крепости и всякакви интересни фигури, а какво по-весело от един бой със снежни топки?

На събитието са взели участие различни музикални и танцови групи от Македония. Присъствали са гости от всички двадесет сдружения за Руско-македонско приятелство от градовете в Македония, както и представители на Македонската академия на науките и изкуствата, Македонската православна църква и дипломатическия корпус.

Организаторите се надяват в бъдеще проявата да стане традиционна и да привлича повече приятели на руския народ в Македония.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...