Председателят на Европейската комисия се срещна с представители на религиозни общности


Както съобщава белгийската Агенция за религиозна информация Cathobel, на 12 юли в Брюксел председателят на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо се е срещнал с делегация от представители на християнските общности, юдаизма и исляма. След срещата е била подписана обща декларация. Документът засяга въпроса за използването на религията за оправдаване на терористичните актове като тези в Лондон на 7 юли и набляга на важността на диалога между религиозните общности и Европейския съюз.

По време на срещата президентът Барозо е припомнил ролята на църквите и религиозните общности в обществото и в живота на гражданите, като особено е подчертал приноса в публичния дебат върху политиката на ЕС. Засегнати са били и други теми като разширяването на ЕС на Балканите и в Турция, приоритетите на настоящото британско председателство, важността на междурелигиозния диалог в Акта от Барселона, както и различни етични въпроси в рамките на европейската политика за научните изследвания. Хосе Мануел Барозо е поканил участниците да се съберат на подобна среща след шест месеца.

От страна на православните, участие в срещата са взели митрополитът на Франция и постоянен представител на Вселенската патриаршия пред ЕС Емануил, епископът на Ахая и постоянен представител на Гръцката Архиепископия пред ЕС Атанасиос и епископът на Подолск и постоянен представител на Московската патриаршия пред ЕС Иларион (Алфеев).

Източник: Orthodoxie.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...