Председателят на ПАСЕ: Църквите трябва да имат специален статус в Съвета на Европа



Източник: Патриархия.ру

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рене ван дер Линден заяви, че църквите трябва да получат същия специален статус към Съвета на Европа, какъвто имат обществените и неправителствените организации.

Изказвайки се на международната конференция "Диалогът на културите и междурелигиозното сътрудничество", която се провежда в руския град Нижни Новгород, председателят на ПАСЕ отбеляза важния принос на църквите за интеграцията на обществото.

Той подчерта, че подкрепя принципа за отделеност на църквата от държавата, но въпреки това смята, че църковните организации трябва да се радват на специално отношение от страна на Съвета на Европа.

"Надявам се, че главите на религиите ще приемат моята покана и ще се изкажат в най-близко бъдеще от трибуната на ПАСЕ. Нещо повече, трябва да създадем специален формат на такива срещи с представителите на фундаменталните религии", каза той.

Според него е много важно Съветът на Европа да отчита опита на междукултурния и междурелигиозния диалог и дейността му да бъде обвързана с тясно сътрудничество с църквите.

Председателят на ПАСЕ заяви, че за него е изключително важен фактът, че международната конференция за междурелигиозно сътрудничество се провежда в Русия — "дом на различни народи, култури, религии", както я нарече той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...