Представители на поместните църкви заявиха подкрепата си за Киевския митрополит Онуфрий



През миналата седмица в Киев се състояха тържества, посветени на именния ден на Негово блаженство Киевския митрополит Онуфрий, глава на каноничната Украинска православна църква, съобщават украинските медии. Представители на почти всички поместни Православни църкви пристигнаха в украинската столица, за да участват в празника и да изкажат единодушната си подкрепа за УПЦ и нейния предстоятел.

Негово блаженство празнуваше деня на своя небесен покровител – преп. Онуфрий Велики, а също и своята 75-годишнина и петгодишния си престой на поста предстоятел на УПЦ. 

В светата литургия в древната Киево-Печерска лавра заедно с архиереите на УПЦ участваха и йерарси от десет поместни Православни църкви, в това число и делегация на Българската православна църква начело с Ловчанския митрополит Гавриил. В тържествата не участваха представители на Еладската, Грузинската, Албанската и Антиохийската църкви, съобщават медиите в Украйна.  

Те цитират изявленията, направени от ръководителите на църковните делегации, представляващи почти целия православен свят.  

Общата позиция на Православните църкви бе изразена от Моравишкия епископ Антоний, викарий на Сръбския патриарх Ириней: “За всички нас в Украйна не съществува друго Православие освен онова, което оглавява блаженейшият митрополит Онуфрий”.  

Ловчанският митрополит Гавриил, глава на делегацията на БПЦ, заяви: “Единствената канонична Православна църква в Украйна е църквата, начело на която стои митрополит Онуфрий. Това е църквата, която има Божията благодат”

“В тези трудни за Украинската православна църква дни Господ ѝ даде велик предстоятел. Случва се, че в трудни моменти Господ изпраща велики хора, за да могат да запазят Църквата по време на изпитания и гонения”, добави Ловчанският митрополит.

Тамасоският митрополит Исайя, представител на Кипърската православна църква, заяви: “Ние дойдохме тук, за да подчертаем нашето единство с Украинската православна църква и митрополит Онуфрий. Да му покажем нашата искрена любов и подкрепа и да се помолим този проблем (с украинския разкол – бел. прев.) скоро да бъде приключен”

Гайновският епископ Павел, представител на Полската православна църква: “Ние, православните в Полша, се молим Господ да дава сили на митрополит Онуфрий – дълголетно и в мир да управлява светата Украинска православна църква, единствената канонична църква в Украйна”.

Востърският митрополит Тимотей, представител на Йерусалимската патриаршия: “Пристигнах тук, за да се порадвам заедно с богохранимото паство на УПЦ, с всички украинци, които са паство на тази канонична църква”.

Картагенският митрополит Мелетий, представител на Александрийската патриаршия: “Нашето присъствие тук има за цел да засвидетелства нашето литургично единство с Украинската православна църква, а също и нашата подкрепа за каноничната Украинска православна църква”.

За гоненията, на които е подложена УПЦ в днешна Украйна, говориха повечето представители на поместните църкви. А Тамасоският митрополит Исайя изпрати  специално послание до украинския президент, правителство и парламент. “Ние, православните християни по света, и особено европейските православни народи, сме изключително разтревожени от нарушенията на религиозните права на човека, които се вършат днес в Украйна срещу нашите братя – се казва в посланието. – Ние надигаме глас и изразяваме протеста си заедно с гласа на милиони православни по целия свят, които споделят нашата болка – заедно с украинците, гърците, кипърците, арабите, сърбите, поляците, чехите, словаците, българите, румънците, американците, руснаците, грузинците, албанците и много други. Всички ние сме членове на едното Тяло на Христос нашия Бог. И когато боледува един член от тялото, болка изпитват всички членове”.

Той поиска от украинските власти да вземат мерки за възстановяване на законността и справедливостта по отношение на вярващите на каноничната Украинска православна църква: “Господин Президент! Немислимо е в една демократична държава като Украйна да се вършат такива нарушения, които компрометират героичната история и достойнството на демократичния народ на Украйна. Ние горещо Ви молим да чуете нашия глас и да поправите тази неправда. Нека всички отнети храмове бъдат върнати на техните законни православни стопани и нека всеки в дух на свобода и уважение на човешките права да служи на своя Бог, без да се меси във вярата на другия”.

“Ние от своя страна продължаваме нашата борба и започваме да събираме подписи в цяла Европа, за да се обърнем към Европейския съд за правата на човека с цел възстановяване на справедливостта”, завършва посланието си кипърският митрополит. 

Медиите напомнят, че именно Кипърската църква се е натоварила с мисията да преговаря с другите Православни църкви с цел разрешаване на конфликта, предизвикан от едностранните действия на Цариградската патриаршия в Украйна. При това положение тази позиция на Кипър може да се смята за консолидирана позиция на почти всички Поместни църкви, отбелязват те. | Съюз на православните журналисти в Украйна (spzh.news). Фотография: УПЦ

Превод:  Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...