Представители на поместните Църкви призоваха да се сложи край на църковния разкол в Украйна


Източник: Интерфакс

Киев. Представителите на поместните православни Църкви изразиха своята загриженост във връзка с "напрегнатата и нездрава религиозна ситуация", установила се през последните 15 години в Украйна.

"Поради разкола украинското православие е парализирано в своята главна задача: да служи на Бога и ближния… Разколът раздели украинското общество и доведе до крайна политизация в религиозните среди", се казва в писмото на предстоятелите и представителите на поместните Църкви, а също и на архиереите на каноничната Украинска църква до президента на Украйна, председателя на Върховната Рада (парламента) и Министерския съвет.

Православните иерарси се събраха в Киев за празнуването на 40-годишния юбилей от хиротонията на главата на Украинската православна църква митрополит Владимир.

Според авторите на писмото враждата, възникнала на религиозна почва, е причина за напрежението и нестабилността в обществото и фактор, който отслабва държавата.

"Един срещу друг застанаха не само отделни политически дейци и народни представители, но и цели партии, депутатски фракции и блокове, което безусловно нанася вреда на Украйна и на международния й престиж, защото световната общност е добре информирана от международните религиозни организации за съществуващия в Украйна разкол и за агресивните действия на неговите последователи срещу каноничното православие", се казва в писмото.

"Смятаме за необходимо да заявим още веднъж общоцърковната позиция за тази псевдоцърковна структура. В световното православие не съществува т. нар. "Киевска патриаршия", а нейният предстоятел – "патриарх Филарет" (Михаил Денисенко) не е признат от никого като архиерей", подчертават авторите.

Авторите на писмото напомнят, че Украинската православна църква, както и всички православни Църкви в света, живее по правила, формулирани от апостолите и Вселенските събори, които са задължителни за всички християни. Те призовават президента, правителството и народните представители на Украйна "да решат църковния въпрос в съгласие с правото".

Писмото е подписано от митрополит Герман, предстоятел на Православната църква в Америка, митрополит Христофор, предстоятел на Православната църква на Чешките земи и Словакия, митрополит Владимир (Сабодан), глава на Украинската православна църква, митрополит Смоленски и Калининградски Кирил и други.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...