Представители на Руската и Румънската Патриаршии ще се срещнат в София




Източник: Crestinortodox.ro

Представители на Руската и Румънската Патриаршии ще се срещнат на 22 ноември в София, заяви за ROMPRES говорителят на Румънската Патриаршия Константин Стойка. Двете Църкви са в конфликт, откакто Румънската Патриаршия реши да открие три нови митрополии на територията на Молдова, която влиза в каноничните граници на Руската православна църква, а Москва осъди официално този акт като "погазване на каноните и заплаха за православното единство".

Предложението, постъпило през тази седмица от Московската Патриаршия, бе срещата на комисиите за диалог на двете Църкви да се проведе в Сърбия или България.
По-рано Москва предлагаше срещата да се проведе в Швейцария или Австрия, а от румънска страна предложението бе за Гърция или Кипър.

Делегацията на Румънската Патриаршия, която ще участва в срещата е предвождана от архиепископа на Търговище Нифон, който ще бъде придружаван от епископа на Дунъри де Жос Касиан, викарийния епископ на Патриаршията Киприян Къмпиняну и Влад Кубряков, депутат в парламента на Република Молдова.

В руската делегация ще участват митрополитът на Черновци Онуфрий, викарийният епископ на Хотин Маркел, представителят на Отдела за междуцърковни връзки на Московската патриаршия епископ Марк и протойерей Николай Балашов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...