Представителят на ООН в Багдад осъжда атентатите срещу църкви




Източник:
Nouvelles d’Arménie en ligne

Специалният представител на ООН в Багдад Ашраф Кази е осъдил съгласуваните атентати, извършени миналата неделя срещу седем църкви в Ирак, при които трима души са загинали, а седемнадесет са били ранени. Атентатите представляват „осъдително действие, което може да засили сектантските погроми”, – е изтъкнал А. Кази в съобщение, като е призовал иракските власти и политическите отговорни лица да се ангажират с осигуряването сигурността на вярващите и опазването на религиозните обекти.

От своя страна, патриархът на Халдейската църква Емануел Дели, към която принадлежат по-голямата част от иракските християни, е заявил в понеделник: „Скърбим за случилото се, но никого не обвиняваме”. „Осъждаме всяко нападение, насочено срещу Божиите храмове, независимо дали са джамии или църкви”, – е добавил той.

Основните сунитски формации, Ислямската партия и Комитетът на улемите, са осъдили в отделни комюникета „криминалните атентати”. „Нашите християнски братя са наши партньори в Ирак и ние трябва да защитим правата им. Иракското правителство трябва да осигури както тяхната сигурност, така и тази на култовите им обекти”, е заявила Ислямската партия. Тя е добавила, че „тези, които вярват, че атентатите са реакция спрямо унизителните карикатури на пророка или пък отмъщение, забравят, че 80% от европейците не са вярващи и не изповядват определена религия. Доказателството за това е, че карикатурите (на Мохамед) са били предшествани от карикатури на Иисус”.

Една от основните шиитски партии, Върховният съвет на ислямската революция в Ирак, чийто водач е Абдел Азиз Ал-Хаким, също е осъдила атентатите. За Хазем Ал-Ааражи, шиитски шейх от радикалното крило на Моктада Садр, „чрез това криминално деяние терористите се опитват да разцепят Ирак”.

По време на атентатите миналата неделя са пострадали католическата нунциатура в Багдад, две халдейски църкви – „Свети Йосиф” и „Света Дева Мария”, две сирийски – „Свети Павел” и „Свети Ефрем”, както и православна и католическа църква в Киркук – град, намиращ се на около 250 км северно от Багдад. Именно тук са дадени човешките жертви. В и около католическия храм са били убити трима души и ранен – един, а в православния – ранени шестима. Това са първите нападения срещу църкви от изборите през декември 2005 година насам.  

През август 2004 година бяха извършени поредица от нападения срещу храмове в Мосул и Багдад, оставили след себе си дванадесетина убити и стотици ранени и унищожили църкви с историческо значение.

От население, наброяващо около 24,2 милиона жители, християнската общност представлява приблизително 800 хиляди души от няколко християнски изповедания.

Превод и подбор на информацията: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...