Представяне на „Дневниците” на отец Александър Шмеман в Санкт Петербург




Източник: Институт „Свети Филарет”

Представянето на книгата „Дневници. 1973-1983 година” на бележития богослов, проповедник и пастир протопрезвитер Александър Шмеман се състоя на 2 март в конферентната зала на главната сграда на Националната Библиотека на Русия (НБР).

120-местната зала беше препълнена до краен предел, наложи се е някои от гостите да стоят прави до вратите и в коридора, докато траеше двучасовата среща. В нея участваха заместник-директорът на НБР Александър Букреев, шефът на издателския отдел на Санкт-Петербургската епархия протойерей Александър Сорокин и председателят на Православното братство „Свети Петър” Владимир Ковал-Зайцев. Изказващите се изтъкнаха актуалността на издаването на „Дневниците” за културния и църковния живот в съвременна Русия.

Прожектиран бе документален филм за живота и служението на отец Александър Шмеман, подготвен от Братството „Свети Петър” въз основа на архивни видео-, фото- и аудиоматериали.

„Освобождаваща книга” нарече „Дневниците” издателят им, личният приятел на отец Александър, професор Никита Струве. В същото време той призова читателите да не проявяват нетрезво отношение към книгата като към нещо непогрешимо. Никита Струве сравни „Дневниците” с музикално произведение, в което хармонично се съчетават три теми – природата, културата и църквата.

За личните си срещи с отец Александър и за значението на богословската и църковната му дейност за Православието в Европа и в частност във Финландия разказа ученикът на протопрезвитер Александър Шмеман, протойерей Вейкко Пурмонен, настоятел на храма на Финландската православна църква в Хелзинки.

Никита Струве и отец Вейкко отговориха и на многобройните въпроси, касаещи различни страни от живота на отец Александър Шмеман, описани в „Дневниците”: за съдбата на Православието в Русия и зад граница, за евхаристийното възраждане, за отношенията на отец Александър със Солженицин, за емиграцията и т.н.

Свои лични впечатления и размишления споделиха и първите петербургски читатели на „Дневниците”, сред които известните протойереи Георгий Митрофанов и Владимир Фьодоров, които отбелязаха, че книгата се чете с особен интерес от мнозина свещенослужители в Москва и Санкт-Петербург. Отец Георгий благодари на Никита Струве за издаването на книгата и, в потвърждение на думите на последния, заяви, че на него тя действително е оказала освобождаващо въздействие.

Като завършек на вечерта беше излъчен откъс от аудиозапис на една от лекциите на отец Александър Шмеман, в която той призовава слушателите си да продължат да размишляват за съдбините на Русия.

Презентацията бе подготвена и проведена от Православното братство „Свети Петър” и списание „Кифа”, с подкрепата на библиотеката фонд „Руско задграничие”и Националната библиотека на Русия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...