Предстои провеждането на първото православно изложение в Белград



Източник: Инфослужба на СПЦ

От 18 до 23 декември в Белград, в галерията на Министерството на културата на Република Сърбия ще се проведе Първото православно изложение. Тържественото му откриване ще бъде на 18 декември от 19 часа местно време.

На изложението ще участват издатели на православна литература и книги от сръбската традиция и история, манастирски работилници с ръкоделия, иконописни работилници, работилници за изработка на богослужебни предмети и одежди, иконостаси и камбани, занаятчийски изделия, направени по традиционен начин, и други. В програмата на изложението са предвидени духовни беседи и разговори с духовници на Православната църква, тематични изложби, представяния на книги и т.н.

Сред досега потвърдилите участие са Хилендарския манастир, Рашко-Призренска епархия, Жичка епархия, Бачка епархия, Светигора (Издателско учреждение на Черногорско-Приморската митрополия) и други. Намерението на организаторите е в проявата да вземат участие и изложители от други православни страни.

В същото време, с благословията на Негово Светейшество сръбския патриарх Павле ще се проведе ІV Никулденски детски събор, състоял се за първи път през 2003 година. Целта на тази проява е да се запознаят децата с православната духовност и традиция на сръбския народ, развиването на християнското чувство на любов към ближния, милосърдието и праведността по примера на свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на събора, а също и да се подтикне духовното съзряване на децата и младите, тяхното творчество и креативност.

Никулденски семинар ще се състои на 21 декември от 18 часа местно време в Руския дом на културата в Белград. Негово Високопреосвещенство Амфилохий, архиепископ Цетински и митрополит Черногорско-приморски ще изнесе беседа. Както и в предишните години, в програмите на проявите ще участват деца от Косово и Метохия, този път от сръбския анклав Осояна.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. MIMI KRASTEVA каза:

    Магистар -богослов ,преподавател по религиа 1-4 кл. в СТ ЗАГОРА й4. К. ХРИСТОВ ИСКАМ ДА ПОСЕТQ ИЗЛОЖЕНИЕТО САМА ИЛИ С Й4ЕНИЦИ ТАИКАТО МИЕ ИНТЕРЕСНО НА4ИНАНЕТО ИГО ПРИВЕТСТВАМ 6ТЕ ВИДQ ИСЕ СРЕ6ТНА СКОЛЕГИ ОТ ПРАВОСЛАВНИА СВQТ . МОЛQ ОТГОВОРЕТЕ МИ 0884787144 ИЛИ Е-МАИЛ vqra1959@abv.bg. вqрна в ХРИСТА рабинq МИМИ:

    [бел. от модератор: моля, използвайте кирилица! и изобщо, пишете на български]

  2. Пламен Евгениев Сивов каза:

    Моля обърнете внимание, че новината е от 2006 година. Малко сте закъснели със заявката за участие.