Предстои реставрация на православна църква в Китай


Източник: orthodox.cn

Китайското издание “Партньори” съобщава, че в град Хайлин, провинция Хейлунцзян, е планирана незабавната реставрация на две руски сгради – православния катедрален храм Въведение Богородично и железопътното депо на Китайската далекоизточна железопътна линия, известна на руски като КВЖД (Китайско-восточная железная дорога).

Към настоящия момент и двете сгради са защитени паметници от държавно значение. След реставрацията те ще бъдат преобразувани в музеи, така че отново да се възвърне културната им значимост.

В съобщението се посочва, че дървената църква е изградена през 1903 г. и че по своя мащаб отстъпва единствено на катедралния храм Св. Николай в Харбин.

Железопътното депо е построено също през 1903 г., когато КВЖД едва започва своята дейност. Сградата се състои от 15 зали, свързани една с друга във формата на ветрило, а общата й площ е повече от 2000 кв.м. Последователното свързване на 15-те сводести врати създава общото впечатление за една вълна с величествена красота.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...