Предстоятелите на православните поместни църкви оповестиха комюнике от срещата в Шамбези



Sinaxa_ChambesyПредставяме ви текста на официалното прессъобщение от срещата на предстоятелите на православните поместни църкви в Шамбези, Женева:

„По покана на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, в Православния център на Вселенската патриаршия в предградието на Женева – Шамбези, се състоя срещата на предстоятелите на православните автокефални църкви в периода 21 – 28 януари 2016 г. На срещата присъстваха предстоятелите: Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор, Йерусалимският патриарх Теофил, патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниел, Българският патриарх Неофит, Грузинският патриарх Илия, архиепископът на Кипър Хризостом, архиепископът на Албания Анастасий, архиепископът на Чешките земи и Словакия Ростислав.
Не можаха да присъстват следните предстоятели: Антиохийският патриарх Йоан и митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава, поради здравословни причини, и архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним – по лични причини. Въпреки това, тримата предстоятели бяха представени от официални делегации на техните църкви.

Предстоятелите на православните църкви се срещнаха, за да завършат текстовете, предназначени за Светия и Велик събор на Православната църква. В Неделя, 24 януари, в рамките на срещата бе отслужена света Литургия в ставропигиалния храм „Свети Павел““. Заедно с Вселенския патриарх, който предстояваше Литургията, в съслужение бяха Техни Светейшества предстоятелите и ръководителите на делегациите на православните църкви, с изключение на ръководителя на делегацията на Антиохийската патриаршия.

По време на срещата, чиито заседания протекоха в апостолски дух на „истинска любов” (Ефесяни 4:15), в съгласие и разбирателство, предстоятелите потвърдиха решението си да свикат Светия и Велик събор на Православната църква. Съборът ще се състои в Православната академия в Крит в периода 16–27 юни 2016 г. В този смисъл, предстоятелите призовават със смирение благодатта и благословението на Светата Троица и просят за усилените молитви в пълнотата на Църквата, на клириците и миряните в периода до Светия и Велик събор, както и по време на провеждането му.

Официално одобрените теми за разглеждане на Събора и за взимане на решения по тях са следните: мисията на Православната църква в съвременния свят; православната диаспора; автономията и начинът на нейното провъзгласяване; светото Тайнство венчание и пречките за него; значимостта на поста и спазването му в съвремието; връзките на Православната църква с останали християнски свят. По решение на предстоятелите всички одобрени документи ще бъдат огласени.

Също така, предстоятелите взеха решения за създаването на Всеправославен секретариат за подготовката на Събора и на правилник за дейността му. Бе взето решение и за участието на инославни наблюдатели в началото и при приключването на работата на Събора, както и относно поемането на разходите за Събора.

Предстоятелите изразиха още подкрепата и тревогата си за преследваните християни в Близкия Изток и за двамата отвлечени митрополити Пол Язиги от Антиохийската патриаршия и Григорий Йохана от Сиро-яковитската църква.

Работните заседания приключиха в сряда вечерта, на 27 януари 2016 г., със заключително слово на Вселенския патриарх Вартоломей, който беше председател на срещата.

Оповестено в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, на 27 януари 2016 г.

От Секретариата на светата среща“

 

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...