Предстояща междурелигиозна конференция в Косово



Източник: Комитет за Косово и Метохия

На 2 и 3 май 2006 година в манастира на Ипекската патриаршия ще се състои междурелигиозна конференция за мирен съвместен живот и диалог.

Конференцията е организирана по инициатива на религиозните представители от Косово и Метохия под покровителството на Norwegian Church Aid и Сръбската православна църква като домакин. От името на Негово Светейшество Сръбския патриарх Павле, конференцията ще бъде открита от екзарха на ипекския трон, Негово Високопреосвещенство Черногорско-приморския митрополит Амфилохий.

Целта на конференцията е да предложи възможност на върховните лидери и водещи представители на Сръбската православна църква, Римокатолическата църква и ислямската общност на Косово и Метохия да разговарят по ключови въпроси, които са от интерес за трите най-големи общности, и да открият възможност за общи инициативи с цел напредък в мира, взаимното почитане, съвместния живот и сътрудничеството чрез институционалните форми на диалога и чрез конкретни проекти.

На тържественото откриване във вторник, 2 май, от 12.00 часа в манастира на Ипекската патриаршия ще присъстват международни представители, представители на местните общински власти и други гости. След откриването, в манастира ще се състои кратка пресконференция за журналистите и прием за присъстващите гости. В работната част от конференцията ще участват представители от споменатите три общности.

След официалното закриване на конференцията в сряда от 12.00 часа, участниците заедно ще посетят римокатолическата църква, джамията и сръбската православна църква в град Печ (Ипек). След това, председателят на община Печ ще даде обяд за участниците в конференцията, след което всички ще посетят манастира Високи Дечани.

След края на конференцията ще бъде направено общо изявление.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...