Предстоящо посещение на кипърския архиепископ в Рим



Източник:
Infocatho

На 16 юни 2007 година папа Бенедикт ХVІ ще приеме на аудиенция във Ватикана архиепископа на Кипър Хризостом ІІ. Намерението на последния е да посредничи за осъществяването на среща между папата и руския патриарх Алексий ІІ.

В интервю пред италианския седмичник L’Espresso, архиепископът, който след това ще посети и Москва, уверява, че ще направи всичко по силите си, за да се срещнат двамата религиозни водачи. Той смята също да разговаря за влизането на Турция в Европейския съюз.

На въпроса дали ще посредничи за среща между папата и московския патриарх, архиепископът отговаря, че желае да помогне „да се подобрят отношенията между двете Църкви, тъй като ние сме чеда на Един Отец”. „Ще се радвам, ако той приеме предложението”, добавя кипърският архиепископ.
”Ясно е, че такава среща не се организира за 24 часа”, признава Хризостом ІІ и добавя, че е „готов да предложи (своето) съдействие”. „За да бъде успешно, събитието трябва да се подготви” и „аз ще направя всичко възможно, за да се срещнат”.

„Аз съм един от добрите му приятели”, казва той за патриарх Алексий ІІ и добавя: „Смятам, че за него също няма проблем”. „Ако намеренията ни са добри, препятствията се надминават”.

„Не само, че е време” да се срещнат, смята архиепископът, „но даже е и късно”. Според него срещата е възможна, тъй като от една страна е „папата, който познава в дълбочина гръцкото богословие”, и от друга „патриархът, който е отворен за икуменически диалог”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...