Предстоящ семинар в Страсбург с участието на делегация на Руската православна църква



Източник: Представителство на РПЦ в Страсбург

На 30 октомври 2006 година в Страсбург ще се състои семинар на тема: „Нравствените основи и еволюцията на понятието права на човека в мултикултурното общество”.

Организатори на семинара са Съветът на Европа и Руската федерация, която в момента председателства Комитета на министрите на СЕ, с участието на Представителството на Руската православна църква в Страсбург. От страна на Съвета на Европа семинара ще ръководи Бюрото на Комисаря по правата на човека.

В работата на семинара ще вземат участие официални представители на Съвета на Европа, органи на държавните власти от страните членки на СЕ, представители на религиозни общности от европейските страни, правозащитници, изследователи и експерти.

Руската православна църква ще бъде представлявана на семинара от делегация начело с председателя на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, който ще изнесе доклад на тема: „Опит за разглеждане на проблемите на правата на човека и техните морални основания в европейските религиозни общности”.

Сред очакваните докладчици на семинара са и комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Томас Хамарберг („Новите предизвикателства пред правата на човека в съвременна Европа и реакциите спрямо тях в Съвета на Европа”), главният юрисконсулт на Европейския съд по правата на човека Венсан Берже („Проблемът за разглеждането на дела в Европейския съд по правата на човека, свързани с въпросите на етиката и религията”), известният френски социолог Жан-Пол Вилем („Отношението към правата на човека в различните религиозни общности”), игумен Филарет (Булеков), представител на Московската патриаршия в Страсбург („Еволюция на понятието права на човека и търсене на диалог”).

Очаква се на семинара да се обсъди отношението между принципите на правата на човека и системата на моралните ценности, както в историческа ретроспектива, така и откъм вътрешното им съдържание, като се отчитат при това различията в религиозната и светската гледна точка.

Сайтът на Представителството на Руската църква в Страсбург ще публикува при възможност материалите от семинара.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...