Предстоящ храмов празник на българската църква в Париж



Източник: Bulgaria-France Net

Българската православна енория в Париж, посветена на свети Евтимий Търновски, ще отпразнува храмовия си празник в събота, 20 януари. Божествената литургия ще започне от 10.30 часа. Параклисът на Българската църква се намира на улица „Кроа Моро” № 1 (1, rue de la Croix Moraux, 75018 Paris, tro 12 – Porte de la Chapelle).

Във връзка с празника госпожа Таня Велманс, специалист по византийско изкуство с международно реноме, ще изнесе от 17.00 часа в Българския културен център лекция на тема: „Познание на иконата”.

С подкрепата на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, на българския резбар Красимир Илиев е била възложена изработката на иконостас. Всеки, който желае, може да участва във финансирането му, или на място след лекцията, или с чек до енорията. Иконостасът ще бъде направен от орехово дърво по стари образци, датиращи от ХІІІ-ХVІ век.

Госпожа Таня Велманс, българка по произход, е доктор по литература в Сорбоната. Известен по целия свят историк на изкуството, тя е научен ръководител в Националния център за научни изследвания на Франция, член-кореспондент на Европейската академия на науките, литературата и изкуството и автор на множество трудове за изкуството и цивилизацията на византийския свят. Носител е също така на наградата „Гастон Шлумбергер”. Таня Велманс ръководи две специализирани списания. Участвала е в проучвания в почти всички страни, притежаващи византийски художествени произведения, и е изнасяла лекции за резултатите от своите изследвания в Европа, САЩ и Япония.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...