Президентът Джо Байдън подписа указ за защита на правото на аборт



След като на 24 юни Върховният съд на САЩ отмени решението си по делото Роу срещу Уейд, в петък президентът Джо Байдън подписа указ, който защитава достъпа на жените до аборт и контрацепция.

Президентът подчерта, че решението на Върховния съд не е обусловено от конституцията. В резултат на това правото на сключване на брак, достъп до контрацептиви и много други правни аспекти също могат да бъдат застрашени.

Най-бързият начин за възстановяване на решението Роу срещу Уейд е чрез законодателството на Конгреса, каза Байдън. За целта, изтъкна президентът, е необходимо на следващите избори Демократическата партия да получи мнозинство от гласовете в Конгреса.

„Това е най-бързият начин“, каза Байдън. „Надявам се, че жените… ще си възвърнат правата, отнети им от съда.“

Той също така предупреди, че републиканците могат да прокарат национална забрана на абортите, ако спечелят междинните избори за Конгреса, но заяви, че няма да позволи това да се случи.

„Няма да има национална забрана на абортите, докато аз съм на този пост. Ще наложа вето [на такова решение]“, каза Байдън.

След обявяването на решението на Върховния съд демократите отправиха призив към президента да предприеме необходимите действия, според тях то отнема правата на жените върху тяхното репродуктивно здраве, предоставени им преди почти половин век.

Правомощията на президента са ограничени, тъй като отделните щати могат да създават свои собствени закони за контрол на абортите и достъпа до контрацептиви, така че се очаква указът на Байдън да има ограничено въздействие.

Ръководителят на Белия дом призова Министерството на здравеопазването да предприеме стъпки за защита и разширяване на достъпа до „медикаментозен аборт“ – процедура, одобрена от Федералната администрация по храните и лекарствата (FDA).

Експертите посочват, че медикаментите, използвани за прекъсване на ранна бременност, едва ли ще бъдат достъпни без рецепта в продължение на още много години. Президентската заповед няма да засегне щатите, които вече са ограничили достъпа до подобни лекарства.

Байдън призова Министерството на здравеопазването да осигури на жените и достъп до спешна медицинска помощ, услуги по семейно планиране и контрацепция.

Белият дом също така ще търси адвокати, които биха могли да консултират пациентки, които искат да направят аборт безплатно, както и клиники, които предоставят услуги по отношение на репродуктивното здраве.

„Това може да включва защита на правото на пътуване извън щата за получаване на медицинска грижа“, се казва в изявление на Белия дом.

„В резултат на решението на Върховния съд, възстановяващо правото на отделните щати да забранят аборта, жените, които искат да прекратят нежелана бременност, са изправени пред избор: да пътуват до друг щат, където процедурата остава законна и достъпна, да купуват хапчета онлайн или, както е било обичайно преди повече от половин век, да се подложат на скъп и потенциално опасен за здравето незаконен аборт“.

Указът на Байдън има за цел и да защити неприкосновеността на личния живот на пациентките и да създаде мобилни клиники за аборти в щатските граници. Заповедта налага и създаването на работна група, която да координира действията на администрацията на Белия дом относно достъпа до услуги по репродуктивното здраве.

Решението на Върховния съд от 24 юни беше приветствано от Православната църква в Америка. Както отбеляза нейният предстоятел Негово Блаженство митрополит Тихон, това решение ще защити неродените и е „първата стъпка в изграждането на култура и общество, които безусловно ценят човешкия живот“.

„Достойнството на неродените се признава или ще бъде признато от закона, осигурявайки им по този начин защита от насилие и смърт в майчината утроба. Господ да даде сили на всички ни в любовта един към друг. Нека това решение на съда бъде повод да обичаме още по-пламенно всички наши ближни: неродените, майките, семействата, хората с различни политически убеждения, щастливите и гневните, радостните и страдащите“, каза още митрополит Тихон.

 

Източник: pravlife.org; golosameriki.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...